Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar
Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)
Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.
Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.
Wat als het “reguliere” spel begint te vervelen? Of als je gewoon zin hebt in wat anders? Dan zijn er nog genóeg mogelijkheden om wat te doen met je magickaarten. Ik ga een paar mogelijkheden beschrijven. Probeer ze gewoon eens uit!
TYPE 4 / LIMITED INFINITY.
“Huh”, hoor ik je al denken, “Wat is dat?”. Type 4, ook wel Limited Infinity gaat van twee regels uit. De eerste luidt “Je hebt oneindig mana van wat voor kleur dan ook”. (het Mox Lotus principe) De wereld gaat voor je open. De tweede zegt echter “Je mag niet meer dan één spell per beurt spelen”. Daarbij zijn alle kaarten die op de een of andere manier misbruiken banned. Dat wil zeggen: Geen Blaze, geen Latulla, Keldon Overseer en geen Decree of Justice, etc. Masticore mag echter wel, omdat hij niet op een speler kan schieten. En verder, het gros van de T4-spelers speelt een 200+ kaarten-deck, met alle kaarten maar één keer. Dat levert de leukste potjes op. Wat krijg je dan? Een voorbeeldje:
Jan speelt in zijn eerste beurt Akroma, Angel of Wrath
Paul Spelljacked Akroma, en legt er in zijn beurt een Bosh, Iron Golem naast.
Mark speelt in de beurt erna een Decree of Pain en viert feest.
Het kan zijn dat je situaties krijgt als Masticore vs Silvos, Rogue Elemental. Dit is dus oneindig keer schieten, en oneindig keer regeneraten. Wat nu? De volgende richtlijn is dan van toepassing: “Het verdedigende/verdedigings vermogen wint.” Voor een voorbeeld-deck en meer mogelijkheden met T4, raad ik je aan om hier te kijken.
[met dank aan Stephen Menendian]
KAART OF LAND?
Een goede naam voor deze variant heb ik niet gevonden. Jullie spelen met één deck. Het liefst een (grote) stapel commons die je niet gebruikt. (10 centimeter of meer ) Er hoeft géén land in de stapel te zitten. Iedere kaart mag je op twee manieren spelen: “gewoon”, of face down als landje. Op dit landje staat: : Add any color of mana to your mana pool. Het leuke is dat je nooit mana-screwed bent, en nooit land raapt als je dat níet kunt gebruiken. Daarbij hebben jij en je tegenstander(s) gelijke kansen, omdat jullie met hetzelfde deck spelen. Het enige nadeel aan dit spelletje, is dat het nogal lang kan duren.
MENTAL MAGIC
Hoe goed kén jij Magic? En je tegenstander? Dit is hét formaat om dat te testen. Bovendien is dit dé kans om powered te spelen, zonder dat je het geld ervoor hoeft uit te geven! Het idee erachter staat perfect op de kaart Richard Garfield, Ph.D. (lees de kaart!). Brainstorm wordt Ancestral Recall, Ornithopter wordt Black Lotus, etc. Land is simpel: hetzelfde idee als bij “kaart of land”. Een kaart kan je dus face down als mega-landje neerleggen. Land spelen in je deck is dus niet nodig. Er is één grote “maar” aan dit hele verhaal: je decks worden, als je het een beetje onder de knie hebt, zo broken als de pest. Om dit op te lossen wordt er meestal in het Legacy format gespeeld (die banned lijst kun je hier vinden.) Er is gekozen voor dit format omdat dit de grootste diversiteit creëert, zonder “saaie” potjes te krijgen. Helaas, je Ancestral Recall die eigenlijk een Brainstorm is gaat dus niet door. Andersom mag natuurlijk wél Natuurlijk kun je ook gewoon afspreken om een ander format te spelen. Een probleem kan de kleur / type van de kaart zijn. Als je de kaart speelt, of hij als permanent in het spel ligt vertoont hij natuurlijk alle kenmerken van de kaart die je noemt. Giant Growth als Birds of Paradise is dus 0/1. Een voorbeeld: Duress haalt bijv. alleen non-creature, non-land kaarten weg. Buiten het speelveld (o.a. je hand dus) worden de kaarten gewoon beschouwd als de kaarten die ze in werkelijkheid zijn. Aven Envoy mag je dus níet kiezen met een Duress, ook al denk je dadelijk een Ancestral Recall op je nek te krijgen. Haunting Echoes kijkt ook gewoon naar de kaart die het ís, niet naar de kaart die het gewéést is. Dan nog een kleine uitbreiding op de banned lijst:
-Kaarten zoals Trade Routes, die landjes keer op keer terug naar je hand kunnen halen, zodat je ze ook weer als speelkaart zou kunnen gebruiken, omdat je landjes in feite omgekeerde speelkaarten zijn.
-Argothian Enchantress en alle andere varianten daarop. Bedenk de kracht van deze kaart, als je elke kaart een enchantment noemt en zo je deck doordraait, totdat je er een tegenkomt die je Opalescence kan noemen.
-Zoekkaarten, zoals Demonic Tutor. Deze bleken gewoonweg te goed te zijn omdat je niet één kaart opzoekt, maar een kaart die heel veel mogelijkheden heeft.
-Fastbond sluit het rijtje af, aangezien íedere kaart face down als landje gespeeld kan worden, en je zo dus erg veel mana kan creëren. Bovendien is ieder artefact van neer te leggen als Horn of Greed…
Een lijstje met érg bruikbare kaarten vind je hier . Meer informatie over dit format: de eerste vier links hier .
[met dank aan Mike Flores en Hans Meel]
Borrelt de creativiteit, en heb je meer ideeën? Probeer ze uit en, als het wat is, mail/msg mij.
Ik hoop dat de column inspirerend geweest is. Mocht je kritiek hebben om de een of andere reden, post het hieronder. A.u.b. wel met argumenten. Groeten en veel plezier,
~Steven
Je kunt er vanuit gaan dat geen enekele kaart in T4 gebanned is, beghalve als die meteen dodelijk is. Memnarch is fun, maar er zijn zuidend boardsweepers, duizend creature removal spells en ook nog een paar miljard bouncers en counters. ALLES is in T4 weg te halen.
ik was aan een soort combinatie van warhammer en magic aan het denken, met een soort groot raster ofso...
iemand ooit van zoiets gehoort?
zoiets is idd ook wel eens gezegd. Ik heb het wel eens gespeeld, maar vind er persoonlijk weinig aan. Het duurt daarbij heel lang.
Leuke Collumn en leuk om te lezen
Ik ga eens uitproberen met mijn broer, en die grote stapel commons die in een bak liggen, kun je toch iets nuttigs doen met diej 1000 commons