Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar
Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)
Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.
Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.
Ik ga mijn mond nu toch eens even opentrekken. Ik stoor me namelijk gigantisch aan het gebruik van ''me'' als bezittelijk voornaamwoord.
Het lijkt wel alsof iedereen het tegenwoordig accepteert als ''goed''. Ik snap dat niet iedereen een spellingsheld is, maar dit is toch een simpel regeltje?
Voorbeelden van hoe het NIET moet:
''Ik heb me propedeuse gehaald!'' (ik heb altijd zin om te zeggen als iemand dat schrijft; zeker niet voor Nederlands?)
''Kijk voor meer kaarten bij me haves.''
''Kun je bij me wants kijken?''
FOUT FOUT FOUT!
Hoe het wel moet:
''Ik heb m'n propedeuse gehaald.''
''Kijk voor meer kaarten bij mijn haves.''
Wanneer wel ''me'' gebruiken;
''Ik heb me verslapen.''
''Ik erger me aan het foutief gebruiken van me als bezittelijk voornaamwoord.''
Dankuwel voor het lezen, EN DOE ER IETS MEE ALS JIJ HET OOK DOET.
Naja, wat spelling betreft hier komt mijn mening:
Zolang de zinnen maar geen eindeloze letterbrij zijn zonder interpunctie, en woorden niet te fout geschreven worden zoals "comen" i.p.v. common, dan vindt ik het niet heel erg; MAAR, je kan wel een beetje kijken of de zin er fatsoenlijk uitziet. EN zeker nu we een edit-functie hebben kan je ook je tekst nog ff nalezen, en eventueel editen.
Ik maak ook wel een een klein foutje, zeker als ik wat langere en complexere zinnen typ. Maar maak het voor iedereen duidelijk.
Ik kan ook wel al m'n posts voortaan in leetspeak doen, maar daar worden denk ik niet veel mensen vrolijk van.
!k k4n 00k w37 47 m'n p0575 v00r744n !n 13375p34k d03n, m44r d44r w0rd3n d3nk !k n!37 v337 m3n53n vr07!jk v4n (en dit is simpele leetspeak)
soms zie ik wel is mensen die gewoon een lange zin hebben zonder interpuncties of hoofdletters. Dat is gewoon niet te doen. Ik kom er vaak maar half achter wat ze bedoelen. Ik moet zeggen dat de meesten hier netjes puntjes en hoofdletters gebruiken, en soms is er wat spreektaal maar dat boiet me helemaal niets.
Maar een beetje aangeven waar een zin hoort te stoppen is soms wel handig
-Bram
Zojuist een topic doorgelezen waar vrijwel alle genoemde opmerkingen uit dit topic in voorkomen. Niet te doen Even je post lezen voordat je op verzenden klikt helpt.
Ik denk dat er drie dimensies spelen in het al dan niet correct spellen van woorden of in het gebruik van de Nederlandse taal in het algemeen (want ik wil je in overweging geven dat het gebruik van "me" in plaats van "m'n", "mijn" of "van mij" niet per se een spelfout is).
1. Typo's. Soms raak je de verkeerde toetsen, begrijpt je voice recognition je niet, of gaat er anderszins ergens tussen je taaldoel en taalhandeling iets fout.
2. Niveau van taalbeheersing. Niet iedereen beheerst de (AB) Nederlandse taal of het schrijven daarvan in het bijzonder even goed.
3. Sociaal. Het schrijven volgens een bepaalde norm is uiteindelijk een vorm van je aansluiten bij een bepaalde sociale groep. Ik typ geen l33t omdat ik daar niet zo veel mee heb. Anderen typen geen ABN, onder andere omdat ze niet zoveel hebben met de sociale groep die waarde hecht aan het gebruik van ABN.
Wat is nu mijn houding ten opzichte van mensen die geen ABN gebruiken?
1. Typo's maakt iedereen. De een meer dan de ander. Wie ben ik om van anderen te verwachten dat ze mijn niveau van nauwkeurigheid evenaren? Slordig ABN wekt een bepaalde indruk die ik mee laat wegen als je bij me komt solliciteren, maar ik zal er niet m'n humeur door laten verpesten.
2. Niet iedereen is even begaafd of geschoold. Wederom iets dat significant is als ik persoonlijk met iemand te maken heb, maar als ik het tegenkom op een publieke internetsite, wat zou dat mij dan?
3. Sociaal. Je niet voegen naar de heersende normen vind ik geen kwalijke zaak. Ik vind het eerder kwalijk dat zonder er bij stil te staan wel te doen. Ben je een robot of een mens? Het eerste natuurlijk, maar ik vind het nu eenmaal leuk om te doen alsof ik het tweede ben. Ik vind dit een legitieme vraag: Waarom zou iedereen zich per se aan één enkel taalsysteem moeten houden? Het gaat er toch om dat we elkaar begrijpen? Ik heb het vermoeden dat vijandigheid jegens talig non-conformisme niet zo zeer uit 'rationele'gronden opkomt, maar veeleer uit 'emotionele'. Iemand die zich niet naar jouw taalsysteem voegt stelt zich daarmee tegenover jou. Dat maakt die persoon een potentiële vijand. Dit zijn driften die heel diep in de mens, en in elk stuk leven zitten.
Ik typ over het algemeen onberispelijk ABN, en dat doe ik uit pragmatische overwegingen; ik zie er de waarde van in. Ik probeer zo efficiënt mogelijk zo veel mogelijk van mijn doelen te bereiken, en dat gaat meestal het best door correct (nota bene, niet "goed" ) Nederlands te gebruiken. Als iemand anders dat niet doet kan ik daar wanneer dat er pragmatisch gezien toe doet een oordeel over vormen (met die slordige / ongeletterde / asociale persoon ga ik niet samenwerken), maar persoonlijk doet dat mij niks.
(getiept met phone dus excuses voor typos en andere vouten )
Ik ben het gedeeltelijk met je eens, maar alsjebliefd zeg, gelukkig mogen we er wat van zeggen! Taalverloedering is iets ergs naar mijn mening. Zie je het al voor je? Een solicitatiebrief of CV met straat taal of zinnen zonder interpunctie, vol met taalfouten? Hoe moet dat als men gaat studeren? Dan wordt enige beheersing van je moedertaal ook verwacht. Hoe gewoner het wordt om gewoon maar als een soort msn machine dingen neer te bonjouren, hoe meer je dat in programeert. En hoe lastiger je het afleert. Wees blij dat mensen je er op aanspreken zou ik zelfs zeggen!
Als ik per ongeluk "beter als mij" zeg, en iemand spreekt me er op aan, dan bedank ik hem of haar. Het klinkt voor geen meter. We moeten juist zuinig zijn op onze taal. Nederlanders zijn hier volgens mij veel te makkelijk in. Kijk maar eens naar Duitsers, hoeveel waarde ze hechten aan hun taal.
Daarbij komt ook: als jij een vraag stelt aan, blijkbaar (volgens jou), een bepaalde sociale groep die 'anders' is dan jijzelf, dan zul je jouw vraag toch echt op een manier moeten formuleren die te begrijpen is voor die groep. Dat lijkt me een van de basis omgangsvormen, toch? Je wilt immers ook een duidelijk antwoord.
Even snel, voor het slapen gaan!
Taalverloedering, wat is dat? Talen veranderen al zolang het fenomeen taal bestaat. Hoe ga je bepalen welke taal goed is en welke niet? Wat is een verbetering, wat is een verslechtering? Een grammaticaboekje waarin staat wat correct is en wat niet is ook maar iemand z'n mening (of nog erger, een op een of andere manier bereikte concensus). Behoorlijk arbitrair in ieder geval.
Het Nederlands is mijn taal, maar het Nederlands is niet van mij.
Dat is niet arbitrair. Taal is ontzettend belangrijk. Zo kunnen we elkaar namelijk begrijpen en ontstaat er geen onnodige discussie of ruzie omdat men langs elkaar heen praat. Taal is belangrijk omdat het zorgt voor een bepaald gemiddeld opleidingsniveau. Hiermee zeg ik dus niet de ene persoon beter is dan de andere vanwege z'n opleidingsniveau. Andersom ook niet, je doet nu bijna of het slecht is dat mensen letten op hun taalgebruik Je wilt in een land graag dat mensen communicatief vaardig zijn. Ik veroordeel niemand, ik ben het gewoon niet met je eens dat taal volgens bepaalde regels niet belangrijk zou zijn. Wat een troep zou het onderwijs worden als jouw manier van taalhandhaving (geen) in acht zou worden genomen. Ik gebruikte vroeger ook wel msn taal en gelukkig leren de meeste mensen het wel weer af. Taal is in elk geval belangrijker dan hoe jij het nu schetst. Als er nooit regels waren opgesteld dan dan sprak iedereen nu wartaal.
In mijn eerlijke mening mag men haat hebben aan foutieve spelling. Ik ben er zelf ook geen ster in, maar ik kan met zekerheid zeggen dat ik in ieder geval mijn best doe om iets leesbaars op papier te zetten. En dat is ook gelijk het probleem wat ik heb met andere mensen. Ze doen hun best niet meer, ze gooien er met hun pet naar. Dat is het grote verschil. Je hebt mensen die het kunnen, en mensen die het willen. En deze logica betrekt niet alleen tot grammatica.
M'n ogen doen trouwens wel echt zeer als ik zie dat mensen 'toCH' met een G schrijven. Hoe lui kun je zijn... Het ziet er niet uit
ik kwam dit tegen op discovery tv.
neem het serrieus wat er hier word gepost en geef u meening er aan.
Cna yuo raed tihs?
Olny 55% of plepoe can.
I cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg.
The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy,
it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are,
the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae.
The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm.
Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef,
but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!
fi yuo cna raed tihs, palce it in yuor porfiel
geeft je meening er over
Ow die is oud. Hij is er ook in het Nederlands, maar volgens mij kan wel meer dan 55% dat lezen. Ik dacht dat het met die Nederlandse gezegd werd dat dat tegen de 100% aan lag.
Edit: the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae.
En dan deze:
fi yuo cna raed tihs, palce it in yuor porfiel
Er klopt geen snars van deze.
Magnus, zijn magicspelers intelligente mensen? Als ik soms op het forum kijk, moet ik het toch echt wel met je oneens zijn. Tevens heb ik ook nog een opmerking gelezen waarvan ik dacht dat ik er wel even iets over kon zeggen:
''soms zie ik wel is mensen....''
Het woord ''is'' is een heel ander woord dan het woord ''eens''.
Daarbij gaat dit ook nog wel eens fout:
Verkeerd gebruik van het woord ''hun'': ''Ik heb met hun magic gespeeld vanavond''
''Have's en want's'' moet zijn: ''haves en wants''
En nog wel een aantal dingen.
Echt bizar dat er nog steeds mensen zijn die het vertikken een vraag of suggestie ook maar enigszins duidelijk te typen. Vandaar dat ik dit topic maar even omhoog schop.
Eerlijk gezegd stoor ik mij niet zo aan dt-fouten (niet iedereen kan dit even goed), maar het gebrek aan hoofdletters en interpunctie vind ik wel storend. Zonder hoofdletters en interpunctie wordt een zin soms gewoon onleesbaar.
Die discussie of het men wel/niet stoort is al vaak genoeg gehouden. Dit is een officieel forum waar gewoon net geschreven hoort te worden. Dat jij het kan lezen betekent niet dat iedereen dat kan, en dat jij je er niet aan stoort betekent niet dat dat voor iedereen geldt.
Iedereen maakt wel eens een foutje, daar ben ik me vol bewust van. Ik vind het ook niet erg dat mensen met dislectie (Patrick, ik kijk jou aan, sorry! Gebruik je even als voorbeeld omdat ik vind dat je het prima doet op Nedermagic! ) er wat meer moeite mee hebben, dat is gewoon begrijpelijk. Echter, mensen die absoluut geen moeite doen om hun posts netjes en geordend te houden moeten op hun vingers getikt worden. Zo moeilijk is het niet om HoOfDlEtTeRs te gebruiken of een punt achter je zin te zetten, right?
Het is trouwens niet alleen belangrijk voor het moment zelf, maar ook voor later. Zodra je nette spelling in je systeem hebt gekregen zul je dat overal toepassen, iets wat alleen maar voordelen heeft (denk aan sollicitaties, zakelijke brieven, etc.)! Waarom zou je het dan niet gebruiken?
*Einde pleidooi*
Ik vind persoonlijk dat dyslektie erom vraagt om foutief gespeld te worden. Dat is ook zo'n woord waarbij je je amper kan voorstellen dat iemand zegt dat hij het heeft en het dan goed spelt.
Verder @Lookky: Let eens op je taal man ik kon dat dik gedrukte stuk echt niet lezen.
Ben het ook met looky eens.
Ik als voorbeeld is wel goed, mach ook best.
Kijk als men aan mij storen, dan mogen zij het best tegen mij zeggen.
Vind ik ook geen probleem, meestal vind ik het wel goed, dat zij mij bij sturen wat ik dus verkeerd typt/schrijf. Heb ik geen probleem mee.
Waar ik mij wel aan stoor is, dat het soms zo over komt dat het niet leuk is om te lezen. omdat het gewooon onaardig over komt.*voor mij*
Ik snap dat er dan wat frustraatie, achter zit. Maar dan heb ik zelf ook wel even van, ho maar even, kan wel wat aardiger.En misschien bedoelen jullie het niet altijd zo. Maar voor mij komt het dan soms zo over
Maar als jullie een keer hebben van. Nou Patrick, wat jij nu schrijft at kan niet.
Mach jullie van mij best wel op de vingers even tikken van zo kan je het better doen. Of let Even iest better op.
Dan is voor mij wat vijner om te lezen. En let ik ook better op, voor de volgende keer
Ben ook blij dat er een Topic voor is. ik vind net zo Belangerijk voor iedereen. En ik laat mij wel horen wat ik vind
Met Vriendelijke Groeten Patrick
Een greep uit mijn inbox:
"Ik zou wel
Sensei's Divining Top en of Moorland Haunt willen. Maar voor dense''s diving top moet ik bij leggen. Kijk maar of je nog iets leuks ziet een elvish piper?"
We hebben een winnaar
Het valt me op dat er niemand reageert op het verkeerd gebruik van het woord "boden" waar "biedingen" bedoeld wordt.
Boden is een meervoud van bode en niet van bod.
Dit wordt zo algemeen gebruikt dat men volgens mij denk dat het goed Nederlands is maar ik vind het erg storend, als ik zo vrij mag zijn.
Ik ben zeker geen neerlandicus en de interpunctie klopt bij mij gegarandeerd ook niet maar "boden" vind ik wel erg dom klinken.
Ik heb de rest van de reacties niet gelezen maar uit ervaring blijkt ook dat mensen die fatsoenlijk spellen en op interpunctie letten over het algemeen betere traders zijn. Is natuurlijk niet altijd zo, maar bij mensen die heel slordige messages sturen ben ik in ieder geval meer op m'n hoede en vaak terecht blijkt later.
Wou ik even kwijt.
Ik heb daar nooit over nagedacht, maar ff googlen levert de volgende info erover op:
"Het woord bod heeft geen meervoud in het Nederlands. We kunnen dus niet zeggen dat er verschillende boden werden uitgebracht. Als we een meervoud nodig hebben, kunnen we dat van het synoniem bieding gebruiken: biedingen . Een andere oplossing is de zin anders te formuleren. Bijvoorbeeld: ik heb verschillende keren een bod gedaan .
In het Nederlands zijn er nog een aantal -- meestal abstracte -- begrippen waarbij we het meervoud van een synoniem gebruiken in plaats van het regelmatige meervoud. Enkele voorbeelden: aanbod - aanbiedingen ; beleg (militair) - belegeringen ; dank - dankbetuigingen ; gedrag - gedragingen ; genot - genietingen of geneugten ; lof - loftuitingen of lofbetuigingen ; raad - raadgevingen."
En zo wordt NM steeds slimmer. We lijkt de LOI wel !
By the way: Interpunctie en hoofdletters rule!!!