[Column] Mind-tricks: MP op zijn best! -pt. 5
Mind-tricks: Multiplayer op zijn best! |
|
Weet je waar ik echt van houdt? Het staat nu naast me. En nu niet meer. En ja, je kan het eten. En datgeen waar ik nog steeds het meest versteld van sta: bijna niemand lust het. Althans, niet in mijn omgeving. Bakbloedworst! Het is net zoiets als zult; ik ben er mee opgegroeid, en ik zal er mee sterven. Waarschijnlijk lopen de meeste mensen nu te kokhalzen als ze dit lezen, maar dat maakt mij niet uit. Ik vind het lekker, wat anderen ook denken! Heerlijk..
|
|
Maar goed, jullie komen hier natuurlijk niet om verhalen over mijn eetgewoonten aan te horen. Jullie komen hier voor iets heel anders.. En jullie hopen maar dat ik het voor jullie heb klaarliggen. Nou.. Jullie hebben geluk! Vandaag een nieuwe episode van de MP-serie, mogelijk wel de belangrijkste! Je kan namelijk nooit je geweldige katten-deck of landfall-control spelen zonder.. Tegenspelers! En die tegenspelers zijn er alleen als je ze goed behandelt. Vandaar vandaag het volgende onderwerp:
|
Inhoud |
|
Vandaag gaan we kijken naar manieren waarop je de sfeer aan je keukentafel leuk en gezellig kan houden. Dit kan direct betrekking hebben op decks (wat wel te proberen en wat absoluut niet), maar ook zal het verhaal een paar oude doch handige tips bevatten voor een geslaagde avond. Prepare for fun..!
|
Deck-influence |
|
Allereerst wil ik graag praten over 2 essenties als het gaat om spelplezier aan de keukentafel, namelijk: Deckkeuzes Kaartkeuzes Iedereen kent het klassieke verhaal wel (zo niet, dan ben je een hele gelukkige speler geweest tot nu toe): een maat van je komt lachend naar je toe. "Kerel, ik heb zo'n geniaal deck gebouwd! Echt waar, je gaat versteld staan! Het wint van iedereen!" Zo nieuwsgierig als MTG-spelers natuurlijk zijn, vraag je wat dat deck dan precies inhoud. Helaas, dat krijg je pas te weten als je er tegen speelt (natuurlijk). Angstvallig en benieuwd wacht je af tot je eindelijk een pot kan spelen tegen dat o-zo-geniale deck. En dan is het uiteindelijk zo ver. Het wordt tevoorschijn gehaald bij de eerste multiplayer van de dag. "Geloof me, jullie gaan het vet vinden!" vertelt je maat enthousiast tegen de rest van de groep. Dan komt de dice-roll. Hij mag beginnen. 7 kaarten worden geraapt, een land wordt gespeeld.. En dan legt hij zijn combo op tafel. Minutenlang kijken jullie toe hoe hij zijn hele deck filtert, kaarten speelt, kaarten opnieuw speelt (verdomd, Yawgmoth’s Will is niet gebanned aan de keukentafel) en uiteindelijk iedereen afmaakt met een storm van 60 voor zijn Tendrils of Agony. Verbouwereerd kijkt de rest hem met grote ogen aan. Een stilte zweeft over de tafel heen. "Geniaal toch?" glimlacht je maat. En de rest van de avond mag hij niet meer met zijn deck spelen. Waarom niet? Omdat hij een van de grote, gouden regels van de keukentafel is vergeten: laat de rest ook hun ding doen! Oplettende lezers zijn dit voorbeeld al eerder tegengekomen in mijn columns. MTG is een groepsspel. Ik herhaal: een groepsspel. Nog een keer. Groeps – spel. Welke speelgroep je ook hebt, hoe groot de algemene cardpool in die groep wel niet is, iedereen komt naar de tafel voor hetzelfde ding: ze willen MTG spelen. Wie ben jij dan om hen dat te ontzeggen (behalve misschien de eigenaar van de desbetreffende tafel)? Wie ben jij om hun speelplezier te vergallen? Is de reden van MP niet juist dat je met andere mensen samen speelt?
|
De groep en jij |
|
Ik ben me er zeer van bewust dat niet iedere speelgroep hetzelfde is. De ene speelgroep vind een Pandemonium al erg sterk, bij de andere groep vliegen er Umezawa’s Jittes over de battlefield. Verschil kan er zijn. Dat is zelfs goed! Iedereen moet kunnen doen wat hij wilt. Alleen het verschil ligt hem in de mate waarin. Als jij als enige speler Force of Wills en Crucible of Worldss bezit, dan is het logisch dat je rekening houdt met je andere spelers (je gaat bijvoorbeeld geen LandDestruction spelen als jij de enige bent met een playset Crucibles). Zij zullen waarschijnlijk veel minder sterke kaarten spelen, en daar zul je je op moeten aanpassen. Nu vraag je je af: "En wat nou als ik het leuk vind om met die kaarten te spelen?" Helaas.. je zult je toch echt moeten aanpassen. Anders zit je al gauw zonder speelgroep. Niet iedere speelgroep kan tegen dit geweld! Een manier om toch nog redelijk te doen wat jij wilt, zonder dat je je speelgroep daarmee benadeelt, is het zoeken naar alternatieven. Voor bijna elke dure staple is er wel een goedkope variant beschikbaar (goed, ze zullen niet zo sterk of snel zijn als dat je eigenlijk wilt, maar ze doen wat ze moeten doen)! Force of Will kan je vervangen met kaarten als Misdirection, Daze of zelfs Foil (die sowieso hilarisch is voor mensen die hem nog niet kennen). Voor Emrakul, the Aeons Torn zijn er alternatieven als Hand of Emrakul of Pathrazer of Ulamog. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Simpele verschillen, kleine aanpassingen: ze doen het allemaal. Jij speelt nog steeds eigenlijk hetzelfde deck, maar omdat je tegenstanders nu meer het idee hebben dat het eerlijk is ("Die kan ik ook wel krijgen!") zul je minder snel kritiek op je lijst krijgen. Tegenstanders blij, jij blij: well done! Hoewel ze in hetzelfde Premium-deck zaten, is de ene toch zeker sterker dan de ander..
|
Should I play this deck..? |
|
Niet ieder deck zal even goed functioneren in MP, gewoon puur door het doel van het deck. Ook dit is van belang als het om het plezier gaat: je tegenstanders verdienen plezier, maar jij ook. Een control-deck met Counterspells en een mill-strategie zal niet snel een goede pot multiplayer winnen, tenzij je echt veel tijd hebt gespendeerd aan je deck (tip: Mesmeric Orb). Een ander voorbeeld is storm (je weet wel, veel spells spelen gevolgd door een Tendrils of Agony). Dat werkt ook steeds minder goed naarmate er meerdere tegenstanders zijn (1-1X). En zo kan ik nog wel even doorgaan… Er zijn strategieën die gewoon niet optimaal benut kunnen worden in een MP. Echt waar. Probeer het niet, want het kan leiden tot ontelbare, pijnlijke potten waarin je altijd als eerste eruit zult liggen. MTG is een harde wereld; ze zullen je misschien een keer sparen, maar geen twee.
|
|
Gelukkig werkt deze kennis 2 kanten op: er zijn namelijk ook heel veel onbekende strategieën die geweldig zouden werken aan de keukentafel! Iets wat daar erg mee kan helpen is het gebruiken van oudere kaarten. MTG heeft een lange geschiedenis, en ik nodig je hierbij uit daar gebruik van te maken. Oud betekent echt niet slecht, namelijk. En natuurlijk: je kent ze niet allemaal. Niemand doet dat. Ik durf te wedden dat zelfs Richard Garfield niet alle kaarten kent. Maar dat maakt helemaal niet uit. Iets waar je heel handig mee om wilt leren gaan, is de uitgebreide catalogus. Door een paar simpele termen in te voeren (welk effect wil je graag in je deck hebben bijvoorbeeld) krijg je al gauw een lijst van mogelijke kaarten voor je neus. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is te kijken naar welke het beste in jou deck kan dienen, er een paar aanruilen en het plezier kan beginnen! Leer jij weer wat van, en je speelgroep ook! Gouwe ouwe..!
|
Essentially |
|
Goed, weer een grote lap tekst... Ik hoop dat de essentie toch over is gekomen: speel op het niveau van je groep. Speel wat gespeeld kan worden. Beperk je niet in je spel. Volg je deze raad op, dan kan ik garanderen dat het gezelligheids-niveau van je avondjes chillen enorm omhoog zal gaan. En dat is natuurlijk het belangrijkste, of niet?
|
Vragen/Opmerkingen |
|
Heb je nog vragen/tips/opmerkingen? Laat het horen! Deze columns worden geschreven voor de community, en daar hoor jij ook bij! Tot de volgende keer, Mvg, Lookky!
Reacties
(2)
Je mist toch wel een puntje wat ik best belangrijk vind, De alternatieve ~Banlist~ Als mensen een kaart vervelend vinden om tegen te spelen dan kan er een petitie worden gedaan, iedereen er mee eens deze kaart te bannen? als meer dan de helft (of een afgesproken aantal) er mee eens is, dan mag die kaart niet meer gespeeld worden. Voorbeelden van kaarten die ik graag gebanned zie aan mijn keuken tafel: Land destruction op basic land, sommige utility landjes moeten gewoon weg! ze zijn te ziek, maar landdestruction valt onder het kopje je tegenstanders wat laten doen. Infinite combo's, ow dus nu win jij? lame! En zo kun je ook individuele kaarten bannen. Of unbannen, stel dat iedereen het echt jammer vind dat {=primevil titan} gebanned werd in commander, mensen speelde hem wel, maar misbruikte hem niet, dan kun je hem unbannen. (hier op het risico dat vreemde spelers er niet mee om kunnen gaan) En nog een puntje: Deck restricties. Er zijn van die momenten dat je niet weet of iets wel of niet past binnen een spelersgroep, daar zijn afspraken over te maken. Zoals een bepaald formaat dat gespeelt word; EDH/Commander T1, T1.5, T1.x, T2, modern, Zoals een budget instellen; EDH/Commander voor onder de '100 '30 challenge Boab (individuele kaarten mogen geen waarde hoger dan x hebben) Of het aantal kaarten van rarities. Peasent. Noble edh. Pauper. Preconstructed Of je kan allemaal met de zelfde kaarten spelen: Cubedraft T4 pile Natuurlijk kun je deze dingen ook combineren! Verandering van spijs doet eten. Oftewel je kan plezier vergroten door afwisseling te gebruiken. Een andere manier voor afwisseling: Verschillende vormen van multiplayer! Meeste mensen kennen alleen Free for all, er zijn echter nog meer manieren waarop je multiplayer kan spelen! 2hg bijvoorbeeld, (klassiek 2vs2 spel) of empire, (3vs3, maar ook wat aangepaste regels) friend or foe/starformation (minimaal 5spelers, je buren zijn je vrienden, en mag je niet aanvallen, zodra iemand al zijn vijanden heeft uit geschakelt dan wint hij. Leuk omdat iedereen andere buren heeft, en jouw vijanden de vrienden van je vrienden kunnen zijn.) Zo zijn er nog wel meer, maar dit was waar ik even aan moest denken. Dan heb je nog een andere demensie: Extra regels: Planechase Archenemy Achievment get Doompile Vanguard EDH Voor verdere vragen mag je me altijd messagen. Zo, ik wou zeggen dat dit mijn 50cent waren maar dat is een beetje weinig voor wat ik net heb opgesomt,... Iig veel plezier er mee allen!
@Bjorn Dat had zo deel 6 van de column kunnen zijn.
|