Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

[COLUMN] Dilemma: Raredraften of Finders-Keepers

Scroll: [boven|reacties|beneden]
15-11-2013 12:44:00

Dilemma: Raredraften of Finders-Keepers
Recentelijk was ik op de Zoetermeerse Facebookgroep in een discussie verzeild geraakt over de prijssupport van een draft. Over het algemeen zijn er twee soorten opties:

1: Alles wat je draft maak je een deck van. Achteraf leg je alle rares, mythics, eventuele belangrijke uncommons en foils midden op tafel en de winnaar mag eerst kiezen, daarna nummer 2 etc. Dit staat ook wel bekend als raredraften of rarepicken.
2: De andere optie is dat iedereen houdt wat hij weet te draften. Ik ben niet bekend met de naam, maar mij lijkt Finders-keepers (F-K) een goede benaming.

Aandacht
Ik probeer niet arrogant over te komen, hoewel het in geschreven tekst lastig is. Als ik neerbuigend overkom, probeer dat niet o op te vatten. Ik respecteer ieder zijn mening, ik probeer hier alleen de argumenten uiteen te zetten voor beide partijen. Voel je vrij om een reactie te typen, als reply of als eigen column.

Raredraft
Zelf ben ik redelijk competitief ingesteld als ik magic speel. Daar kan je het mee eens of oneens zijn, maar ik zou graag willen winnen als ik Magic speel. Ik ben geen ultra-Spike, zoals ik het noem, dat ik er alles voor over heb om te winnen, maar mij zal je niet snel betrappen op maar half mijn best doen op een toernooi. Dus ook de regelmatige draft hier in Dordrecht. Wel houd ik ervan om bijvoorbeeld op constructed toernooien met een competitieve eigen brew aan te komen zetten: zie mijn column van vorige week.

Ik houd er niet van om mijn beste niet te geven. Elke keuze die ik maak denk ik over na. Ik vind daarom zelf een systeem tijdens het draften waar je wordt ‘beloond' voor je inzet het beste passen. Ik zou het raar vinden dat je een draft wint omdat je constant goed hebt nagedacht over je keuzes je niet een hoge beloning oplevert, namelijk het kunnen firstpicken van een (mythic)rare/foil die geopend is. Mensen ergeren zich al vaak aan de geluksfactor in Magic (topdecks, manascrew, manaflood, openen van bommen) dat het bijna raar is als de prijzen ook op geluk worden verdeeld. Jij hebt zo erg je best gedaan, spannende games gespeeld waar het zweet je oksels uitGushde en dan gaat iemand anders met een Thoughtseize/Voice of Resurgence vandoor, omdat zij die toevallig openden. Sterker nog, stel je opent een 20 euro mythic en een foil rare die veel geld waard is. Wat dan? Dan bijt je ook het stof en degene die links of rechts van je zit heeft een mazzeltje. Terwijl je met met raredraften gegarandeerd een rare had, en je wist dat je ook niet meer kon krijgen. Met raredraften wordt een draft meer gelijk getrokken met een contructed toernooi: iedereen betaalt evenveel entree, maar je wordt beloond naarmate je meer wint: boosters, top 8, prijzengeld.

Een tweede punt is dat dit hopelijk nieuwe/'slechte' drafters stimuleert om het te leren. Met ‘slechte' probeer ik niet mensen naar beneden te halen, maar meer het feit dat niet iedereen alles even goed kan. De een is een Magicwonder die alles kan spelen wat hem maar in zijn handen wordt geduwd, de volgende is een goede drafter, een ander kan elke contructed GP winnen, en de laatste wordt afgeleid door de mooie plaatjes op de art. Iedereen heeft ooit voor het eerst gedraft, en iedereen faalt wel eens, of komt verschrikkelijk tussen de kleuren terecht. Prijzen voor de winnaars kunnen mensen het idee geven om zich meer erin te verdiepen, net zoals je je in Constructed moet verdiepen als je daar wilt winnen.

Tot slot wil ik aanvoeren dat de kwaliteit van draftdecks omhoog gaat en je dus interessanter spel krijgt in mijn beleving. Als ik in Theros-Theros-Theros een mooi -deckje in elkaar weet te draaien, dan is het raar als ik in booster 3 een Thoughtseize zou pakken over een, laten we zeggen Voyaging Satyr, een van de beste beesten uit de set. Helaas wordt ik soort van gedwongen in een F-K draft, omdat ik anders die kaart gewoon echt kwijt ben, en iedereen hecht denk ik wel waarde aan een 20-euro kaart als je 7,50 betaalt. Of ik kan hem picken omdat ik hem nodig heb voor Modern, maar dat gaat ten koste van mijn draft deck, terwijl ik geld betaal om te draften.

F-K
Zou je dan helemaal nooit moeten F-K'en? Nee natuurlijk niet. Er zijn talloze uitzonderingen waarin het gebruiken van F-K beter is dan raredraften. Maar dat heeft meer met de omgeving en andere externe factoren te maken dan met het draften als toernooitje zelf. Ik kan zo enkele redenen noemen waarom iemand pleit voor F-K draften:
1. Je bent op een GP of ander groot toernooi. Iemand kan overhaast weg moeten, die je misschien nooit meer ziet. Nu is het handiger om F-K te doen, want je kan niet halverwege iemand anders potje rares gaan verdelen, of die ene persoon zonder (dure) kaarten naar huis laten gaan.
2. De balans van de spelers op een draft is gigantisch verschillend. Hoewel ik zelf zou zeggen dat de nieuwere spelers veel kunnen leren, en ook incentief hebben om te leren van de betere drafters, kan je ook het volgende argument maken: alle dure rares worden weggekaapt door de goede spelers. Misschien zijn de beste drafters in jullie speelgroep ook niet zo happig om nieuwe spelers de fijne kneepjes te leren. Zelf leer ik graag iedereen de technieken, maar in zo'n speelgroep is het misschien handiger om te F-K'en.

Er zullen er misschien nog wel meer zijn, en het is handig als die hieronder worden aangedragen, dan verwerk ik ze ook hierin.

Oplossing

De beste oplossing over dit probleem blijft een hele simpele: overleg met de spelers, voordat je begint, wat de verdeling gaat zijn. Een route om een eindantwoord zou het volgende kunnen zijn:

1. Ben je met een hechte vriendengroep of met een aantal onbekende mensen. Als je met onbekende mensen speelt, en er kan elk moment iemand plotseling naar huis moeten, F-K, anders is het handiger om te raredraften. Als je nou met een wisselende groep elke vrijdag in je LGS zit is het misschien lastiger hierover te beslissen.
2. Is iedereen van gelijk niveau qua draftervaring? Zijn er mensen die voor het eerst meedoen? F-K'en, anders vooral iedereen zijn mening laten geven over wat hij of zij wil kiezen. Ik zal proberen een goed argument te maken voor raredraften, maar als er ook maar een iemand is die stug volhoud dat hij wil F-K'en, doe dat dan. Uiteindelijk is het een miniem verschil.
3. Is er additional pricesupport? Doet de FNM wat promo's erbij of doneert een van de vermogender speler wat leuke rares en playables? Raredraft dan en bewaar juist de prijzen voor de mensen die wat lager eindigen i.p.v. de winnaar die al een planeswalker had nog een keer een promo te geven.

Afsluiting
Dat waren mijn biwekelijkse gedachten weer eens. Dit keer naar aanleiding van een discussie over de prijzen bij het draften. Denk eraan bij de discussie: wees altijd lief voor elkaar, ga niet op de man spelen, en gun ieder zijn mening en tijd om die uit te spreken.

Ik hoor graag feedback en dat mag ook via message.

MVG,
Xanthias

 Reactie plaatsen

Reacties (9)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
15-11-2013 14:06:00

Is het eigenlijk een vervanging van prijzen of gaat het picken samen met prize support van boosters? Ik ga uit van samengaand, maar kan me voorstellen dat een winkel/Draft daar eens niet vanuit gaat. Wat zijn jouw ervaringen daarbij?

15-11-2013 14:35:00

De tweede versie heet volgens mij moneydraften of iets dergelijks. Wij doen in principe alleen de eerste versie. Maar de tweede versie is op zich niet raar maar het voegt gewoon een extra element toe aan het draften zelf. Het is een extra strategisch element waardoor het draften complexer van wordt. Het hangt ook af van de incentive/impuls af: wat krijg ik als ik eerste wordt? In mijn visie is moneydraften daarom erg tof als er ook een impuls is om te winnen (1000 euro, boosterbox, of whatever) zodat je bij elke pick moet afwegen of je voor de moneyrare gaat (instant gratification) of voor het beste deck gaat (long-term investment).

Er zijn best interessante speltheoretische artikelen over dit soort onderwerpen te vinden.

15-11-2013 14:39:00

Helemaal mee eens!

Als ik met bekende draft, ga ik liever voor de FK optie. Maar met onbekende (en die inderdaad wel genoeg tijd hebben om een potje af te maken) vind ik raredraften geen probleem.

Zoals je al aangaf, van raredraften leer je wel ontiegelijk veel en ik zie het dus ook echt als investering (voor in de toekomst, wel die komt er nu dus zeker nog niet uit).

Wat betreft de prijzen, ik heb nu alleen nog bij winkels gespeeld, en daar was het OF boosters (en dan betaal je wat extra's volgens mij) OF raredraft.

15-11-2013 14:41:00

Op de fnm die ik bezoek zijn er boosterprijzen en is er rare draft (wij noemen het first pick)
Dus de pro wint de boosters EN first picked de beste kaarten. De beginner opent duur, verliest drie rondes magic, gaat met crap naar huis en daar blijft hij de volgende keer ook.
We hebben een tijdje een pro tafel en een beginners tafel gehad. Dat vond ik niets omdat ik kaart om het sociale, niet om pro te worden. Als ik een beginner overwin babbel ik over de plays en bespreek onze decks. Zo kan de beginner beter worden.
Magic gaat voor mij over plezier, so share the wealth.

15-11-2013 14:53:00

Wat we in mijn speelgroepje doen, wanneer we onder elkaar draften dus, is het ''money-draften'' maar bij de prijzenboosters trekken we deze eerst open en mag de winnaar als eerste een booster uitkiezen, dan kiest nr. 2 een booster gevolgd door nummer 3, waarna de winnaar er weer een uitkiest.

Zo behoud je een ontspannen sfeer tijdens de draft/het spelen en kan iedereen in principe met gave kaarten naar huis gaan MAAR is er tegelijkertijd ook een beloning voor het goed draften/spelen. Dat bevalt best goed

15-11-2013 15:51:00

Ik ben altijd voor F-K geweest. Waarom? 1. Omdat Cardpicken aan het einde van een draft altijd nodeloos lang duurt. 2. Omdat ik het zo zie dat iedereen 3 boosters voor zichzelf koopt. De kans dat jij of je buurman iets goeds uit een booster trekt is gelijk.

Verder heb ik er geen problemen mee of mensen dan wel niet value boven use pakken. Je kan het zien als: Iemand pakt een Thoughtseize, terwijl hij toch echt die Centaur Battlemaster kan gebruiken in zijn deck. Dat is valuepicken en antidraften tegelijk. Je wilt niet dat iemand anders in draft die Throughtseize krijgt. De meeste dure kaarten zijn ook in limited gewoon goed.

Als je alleen maar Rares draft en je deck wordt 'kut', dan ondervind je daar zelf de problemen van. Je hebt geen leuke avond want je deck is slecht en je verliest, en je wint geen prijzenboosters. Pak je geen Rares maar kaarten voor je deck, dan heb je weer meer kans op prize support en dus value.

Het is een beetje tweezijdig.

@ Lennert, pros inmaken met Magic is altijd leuk .

PS Lennert, brengt nog wel een ander punt naar boven. Rarepicken aan het eind is voor onervaren spelers compleet niet interessant. Zij hebben veel minder kans om met ten minste dezelfde waarde terug naar huis te gaan dan ervaren spelers. Behalve draft ervaring schieten ze er nagenoeg collection-wise niks mee op.

15-11-2013 17:01:00

wij doen altijd rarepick en dan geef ik de hoofdprijs at random aan de laatste speler of de hoogste speler die geen leuk kaarten meer heeft kunnen picken

o lol dit is xanthias zijn post

17-11-2013 19:53:00

Eindelijk, de discussie komt (weer) ter sprake!
Als ik dat binnen mijn speelgroep probeer waarin dit valt te proberen, komt er namelijk niets uit omdat zij komen met argumenten die geen steek houden, of mijn voorstel niet snappen.

Het argument wat geen steek houdt in mijn ogen is een argument tegen raredraften. Met zegt dan dat "je niet wilt dat je een kaart pakt, en later weer moet inleveren." Dit lijkt in mijn ogen te suggereren dat wat je draft je ook daadwerkelijk houdt, maar zo zie ik het niet. En zij hebben geen problemen ermee als iemand zijn eigen boosters wilt draften en alles wilt houden. Want dan moeten zij ook alles wat zij pakken weer inleveren...

Het argument dat "beginners niet de duurste kaarten kunnen krijgen zo" vind ik wel een goed argument. Ik probeer dan met een voorstel te komen die er eigenlijk een beetje tussenin ligt: Iedereen mag een rare in zijn of haar draftpool houden, en de rest wordt als prize support verdeeld zoals bij het raredraften. In mijn ogen is dat een goede tussenweg om goedkoop te kunnen draften terwijl er wel ergens om gedraft wordt maar ook de mindere planeswalkers kans maken op goede kaarten. Maar dit lijkt niemand anders te begrijpen.

Zelf maakt het mij meestal niet zoveel uit of het raredraften of finders-keepers draften wordt. Maar uitzonderingen zijn er als er naast de open te draften boosters geen prijzen zijn, of als bij goedkopere drafts meer mensen mee willen doen. In het eerste geval wil ik namelijk wel dat spelers gemotiveerd blijven om goede draftdecks te maken, in plaats van alle rares pakken voor de collectie "omdat het toch niet uit maakt hoe je draftdeck speelt."
En in het tweede geval: Hoe meer drafters, hoe meer vreugd.

17-11-2013 20:14:00

Ik vind dit zelf nooit zo'n probleem eigenlijk. Bij ons is het Finders-Keepers, maar mensen slammen eigenlijk alleen de echt dure rares. De rest wordt gewoon doorgegeven. Kortom mensen proberen echt wel een goed deck te draften, alleen soms mist iemand een kaartje voor zijn deck omdat hij bv. een dure planeswalker slamt. Dat is dan ook nog eens alleen in booster 2 en 3, want in booster 1 is een dure rare picken ook nog eens vaak legitiem vanuit draftperspectief.

Scroll: [boven|reacties|beneden]