Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

[COLUMN] Welcome to the Dino Cube

Scroll: [boven|reacties|beneden]
21-11-2013 23:59:00

Mijn eerste column gaat over onderwerp wat ik zelf nog niet tegen ben gekomen op NederMagic: de Cube. Een Cube is een stapel/berg kaarten, waarmee willekeurige ‘boosters' gemaakt kunnen worden. Wat je met die boosters doet is vervolgens geheel aan jezelf: gewoon booster draft, sealed en pack wars zijn de eerste mogelijkheden die bij mij opkomen.

Cubes zijn er in alle vormen en maten aangezien de maker zelf bepaalt welke kaarten hij wel en welke kaarten hij niet in zijn cube wil stoppen. Daarom is elke cube weer anders, kun je er eindeloos mee variëren en experimenteren, en valt er een hoop over te schrijven!


De meeste cubes zijn zorgvuldig opgebouwd, worden aangepast met elke nieuwe set en zitten tjokvol sterke kaarten. Een goed voorbeeld hiervan is Evan Erwins Cube; wat mij vooral opvalt, is de grote hoeveelheid aan rares in Evans cube, wat niet gek is aangezien de beste Magic kaarten ook op die rarity worden gemaakt.

Nu even wat over mezelf, ik speel nu plusminus twee jaar Magic, voornamelijk Casual en FNM. Ik ben een speler met een kleine portemonnee, heb een voorliefde voor Timmy decks (mijn favoriete kaart is Overwhelming Stampede) en ben als het ware in Magic gerold dankzij mijn vriendengroep. Daarnaast ben ik een fan van draft, sealed en budget-decks.

Neem nu al die elementen bij elkaar en dan kom je op het Cube-formaat, maar niet zoals Erwin zijn Cube heeft gebouwd. Mijn "Dino Cube" bevat slechts commons en uncommons. Dat betekent niet dat het power niveau van mijn cube lager is - kaarten als Steppe Lynx, Delver of Secrets, Doom Blade, Lightning Bolt en Rancor zitten gewoon in de Cube – maar het maakt het wel iets minder prijzig.
Noot van de editor: dit formaat staat ook wel bekend als Pauper Cube of Peasant Cube, waarover online een hoop informatie te vinden is, bijvoorbeeld hier Er zijn ook diverse fora waar mensen uitgebreid hun builds met elkaar bespreken, zoals hier

In deze column wil ik ingaan op de manier waarop mijn Cube is opgebouwd ter informatie en inspiratie voor andere (Casual) Magic-spelers. In volgende columns wil ik per kleur ingaan op de individuele keuze voor kaarten.

Opbouw van de "Dino Cube"Cubes voldoen vaak aan bepaalde regels, zo wil je als samensteller elke kleur evenveel kaarten geven en zowel aan Aggro, Tempo, Control en Ramp spelers genoeg mogelijkheden geven. Mijn invulling daarvan is als volgt: van elke kleur zijn er 60 kaarten, er zijn 70 multicolored cards (6 per kleurencombinatie en 10 driekleurenkaarten), 50 hybride kaarten, 60 artifact kaarten en 24 land kaarten. Dit maakt bij elkaar 504 kaarten.

Wit: All for one and one for all
Wit speelt als een elftal; je hebt verdedigers, aanvallers en middenvelders, belangrijker jij hebt elf soldaten en je tegenstander slechts vijf. Wit is voor mij de kleur van kleine dudes, tokens, enchantments, combat tricks, lifegain en Angels. Wit heeft
- 30 creature spells (nadruk op 1cc en 2cc creatures).
- 13 instant spells (nadruk op combat tricks).
- 7 sorcery spells (nadruk op tokens maken).
- 10 enchantment spells (die zowel offensief als defensief te gebruiken zijn).

Voorbeeldkaarten:


Blauw: The Big Bang Theory
Ik speel land en pak kaarten zodat ik meer land kan spelen en meer kaarten kan pakken. De kleur van vliegende creatures, card draw, counters, return to hand spells en disruptie. Blauw heeft:
- 28 creature spells (blauw meer spreuken dan beesten kleur).
- 16 instant spells (nadruk op tempo effecten).
- 12 sorcery spells (nadruk op card draw).
- 5 enchantment spells.

Voorbeeldkaarten:


Zwart: I will kill you
Bij zwart gaan er creatures dood, maakt niet uit of het die van je tegenstander of die van jezelf zijn. Het draait bij zwart voor mij om de Graveyard, destroy and sacrifice removal, kaarten waarvoor je een prijs moet betalen, discard en horrorwezens. Zwart heeft:
- 30 creature spells (vergelijkbaar met wit).
- 12 instant spells (nadruk op target removal).
- 13 sorcery spells (zeer uiteenlopend qua effecten).
- 5 enchantment spells.

Voorbeeldkaarten:


Rood: Zerg Rush on Fire
Rood is de kleur van alles of niets; ofwel je tegenstander is na 5 beurten dood, zo niet dan krijg je het zelf moeilijk. Deze kleur van burnspells, 1cc en 2cc spells, haste beesten, take control spells en dragons. Rood heeft:
- 30 creature spells (voornamelijk offensief).
- 13 instant spells (nadruk op burn).
- 12 sorcery spells (meer utility, maar ook burn).
- 5 enchantment spells.

Voorbeeldkaarten:
en

Groen: Mean, Green, Creature Machine
Groen is de Timmy kleur bij uitstek, de kleur met de grootste en gemeenste beesten. Naast grote beesten is het de kleur van Mana-ramp, Pump spells, reach en trample. Groen heeft:
- 34 creature spells (de creature kleur bij uitstek).
- 9 instant spells (nadruk op pump spells).
- 9 sorcery spells (nadruk op ramp spells).
- 8 enchantment spells (de meeste enchantment spells na Wit).

Voorbeeldkaarten:
en

Multicolored: Fusion Dance Commence
De ‘gouden' kaarten combineren vaak de sterktes van twee kleuren in een kaart, waarbij deze wel moeilijker te casten is, daarbij zijn bepaalde blocks toegewijd aan gold cards, de zogenaamde Gold Blocks: o.a. het originele en het nieuwe Ravnica Block en de sets van Alara. De multicolored kaarten in mijn cube komen ook voornamelijk uit deze sets.
- elke tweekleurencombinatie heeft 6 kaarten.
- elke driekleurencombinatie van Alara (Bant, Esper, Grixis, Jund en Naya) heeft 2 kaarten.

Voorbeeldkaarten:


Hybrid: Shadowmoor/Eventide all the Way
Vergelijkbaar met de multicolored kaarten, maar makkelijker te casten. Zitten vooral in de sets Shadowmoor en Eventide dus de hybrid kaarten in mijn cube zijn voor het grootste deel uit deze sets afkomstig:
- Elke kleurencombinatie heeft 5 kaarten.

Voorbeeldkaarten:


Artifact: Super Robot Support Team Hyperforce Go!
De artifact kaarten in mijn cube hebben vooral een ondersteunende functie en zijn opgedeeld in echte artifacts, artifact creatures en equipments.
- 26 artifact creatures.
- 17 equipment spells.
- 17 artifact spells.

Voorbeeldkaarten:


Lands: Karoo-Gates
De 24 landjes die ik aan de Cube heb toegevoegd zijn allen bedoeld voor manafixing.
- de 10 Return to Ravnica Gates.
- de 10 originele Ravnica Karoo lands.
- Terramorphic Expanse, Evolving Wilds, Unknown Shores en Phyrexia’s Core.

Voorbeeldkaarten:
en

Thema's en cyclesZoals uit het bovenstaande al is gebleken heeft elke kleur meerdere thema's; zo heeft Wit engelen, Blauw zeemonsters, Zwart vampiers en zombies, Rood draken en goblins en Groen baloths en elfen. Daarnaast heb ik ook cycles van bepaalde mechanics in mijn cube zitten, voorbeelden hiervan:
- Bestow uit Theros – elke kleur heeft twee Bestow creatures, de Emissaries en de Nymphs omdat ik die in Limited leuk vond om te spelen.
- Flashback uit Innistrad – elke kleur heeft Flashback kaarten, omdat ik daar ook een fan van ben, daarnaast geeft dat je meer te doen met je mana.
- Phyrexian Mana uit New Phyrexia – elke kleur heeft een kaart met een Phyrexian Mana symbool in de kost.
- Suspend uit Futuresight Block – elke kleur heeft kaarten die gesuspend kunnen worden
- Evoke uit Lorwyn en Morningtide – elke kleur heeft een kaart met het Evoke mechanisme
- Guild Mages en Guild Charms uit Return to Ravnica en Gatecrash – om zo het thema van de guilds beter in de cube te krijgen. Daarnaast zijn de abilities van de Guild Mages ook goed te gebruiken als mana sink

Afsluitend En daarmee hebben jullie een beeld van hoe mijn Cube eruit ziet, in mijn volgende columns wil ik ingaan op de specifieke kaarten per kleur. Commentaar en feedback, zowel op mijn column als mijn Cube hoor ik graag: dit is de eerste keer dat ik dit doe. Tot de volgende column!

 Reactie plaatsen

Reacties (17)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
22-11-2013 00:10:00

Leuk om te lezen, sowieso waardeer ik meer columns.

Ga je ook dingen als affinity en storm bewust supporten? Bepaalde bekende tribes? Common + Uncommon taat trouwens vaak bekend als Peasant, en commons alleen als Pauper.

Heeft Dustin dit trouwens geschreven of iemand anders?

Geschreven door Maarten Rood, dat wordt op zeer korte termijn nog aangepast! - Dustin.

22-11-2013 00:23:00

Maarten volgens mij

Ik vind het ook erg gaaf, ik had de term cube al eerder gehoord en weet nu eindelijk wat het is

22-11-2013 02:24:00

Er is overigens nog een andere naam voor een Cube met alleen commons en uncommons., namelijk "C/Ube".
Bij een "Dino Cube" zou ik vooral denken aan een cube sterk gericht op creatures, en dan vooral 'dinosaurussen', wat dat ook moge bekenenen in magic. Vanilla (geen abilities)? Stompy (power groter dan de converted mana cost)?

22-11-2013 10:51:00

Klinkt leuk..
Wat ik me altijd afvraag is hoe maak je hier boosters van?
Schud je gewoon alles om dat in stapels van 15 te verdelen?
of sorteer je het per kleur en zorg je dat elke booster ongeveer evenveel van dezelfde kleur heeft?

22-11-2013 11:07:00

Meestal maak je gewoon random boosters van 15 (!) kaarten. Het enorme schudwerk om 360 of 720 kaarten enigszins te randomiseren is part of the fun, I guess ^^

22-11-2013 16:26:00

Leuk stukje tekst. Ben nu zelf ook een cube aan het maken, dus ben benieuwd naar je keuzes per kleur.

Premium lid Max (19) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
22-11-2013 17:55:00

leuke column .
had de term gube al wel eerder gehoord en wist wel zo ongeveer wat het inhield, maar dit geeft toch een stuk meer achtergrond en richting, bedankt!

22-11-2013 17:59:00

Cool! Iemand anders met een C/Ube. Ik kijk uit naar de volgende delen.

23-11-2013 13:08:00

Leuk stukje, ik wilde mij al eens verdiepen in Cube en deze column is een goed begin Ik kijk uit naar je volgende column.

25-11-2013 11:24:00

Allen bedankt voor de reacties, binnenkort komt er een deel II wat ingaat op de kaarten van wit

@Shazu, er komen zeker een paar affinity kaarten in, Myr Enforcer bijvoorbeeld, maar ik ga beide archetypes niet bewust supporten op dit moment (wil ook niet een Modern Masters Cube maken). Mijn bedoeling bij elke kaart is dat deze een zeker effect heeft op het battlefield of dat hij multifunctioneel is

@Johannes, de naam Dino Cube is enigszins arbitrair, binnen mijn speelgroep sta ik bekend als Dino en daarnaast heb ik een voorkeur voor groene decks die veel creatures spelen. Op dit moment probeer ik een goede balans te krijgen tussen creatures en non-creatures, maar misschien dat ik in de toekomst meer creatures ga toevoegen

25-11-2013 11:43:00

Ik heb een keer het genoegen gehad met deze cube te spelen (Haai oersoep ) en ik verbaasde mij erover hoe solide hij was voor een eerste draft. Ik weet niet hoeveel hij er inmiddels aan heeft veranderd, maar als het vergelijkbaar is met de eerste cube zal het waarschijnlijk goedkomen.

Hoe heb je removal gebalanceerd in je Cube? Heeft elke kleur opties, of ligt het voordeel erg sterk bij zwart?

Wat zijn denk je de sterkste kaarten in je Cube? Ik word zelf altijd bang van Armadillo Cloak en Lingering Souls (die laatste wint menig potje bij een andere Cube die ik vaak draft), maar hoe zie je dat zelf?

Good busy Maarten ^^.

25-11-2013 15:49:00

@Dark Jjay; removal is zo gebalanceerd als mogelijk, alle kleuren hebben toegang tot removal: wit vooral via enchantments als Oblivion Ring, blauw via counterspells en return to hand/library kaarten, zwart natuurlijk via target and sacrifice removal, rood via burn spells en zelfs groen heeft wat removal (Beast Within, Prey Upon en Plummet o.a.).
Wat betreft de sterkste kaarten... sowieso heb ik meer kaarten dan dat er met 8 gedraft worden, dus elke draft zal andere kaarten bevatten; sterke kaarten zijn verder Cloudgoat Ranger, Opportunity, Beseech the Queen, Grab the Reins, Overrun, Bonesplitter, Boros Charm en Burning-Tree Emissary om maar een aantal kaarten te noemen

25-11-2013 16:14:00

De vraag of ook dingen als tribal, storm, affinity worden gesupport hangt meer van de kaartkeuze af. Als je alleen maar algemene kaarten die veelzijdig inzetbaar erin stopt krijg je in mijn ogen een oppervlakkigere cube dan wanneer je bijvoorbeeld enkele kaarten als Pyretic Ritual in doet.

Dan kan je als je een booster openmaakt denken: ik ga storm draften. Of infect, of goblins. En dan kan jij een paar kaarten pikken die andere mensen niet zouden pakken. Dan wordt er net heel de tijd gevochten over dezelfde kaarten, omdat iedereen een midrange deckje krijgt, en niet fringe-decks gaat proberen te draften, wat cube plezier verlengt.

Ieder zijn ding hoor, maar als het alleen maar wat goede kaarten zijn, dan interesseert het me persoonlijk minder dan wanneer ik de mogelijkheid heb om allerlei faeries te slammen.

Voorbeeld: ik drafte laatst een powered combo-cube. Superveel kaarten die maar voor één combo worden gebruikt, dat geeft waanzinnige decks, elke keer weer verschillend.

Ik wens je heel veel succes met de cube bouwen als die nog niet in elkaar zit, en met schrijven erover. Ik ga je artikelen zeker volgen.

27-11-2013 14:30:00

@Shazu, wellicht heb je daar gelijk in, dit is echter wel mijn cube en ik ben zelf niet zo'n fan van storm en meer van veelzijdige kaarten die op meerdere manieren kunnen worden ingezet. Hoe goed dat gaat werken? Dat valt te bezien, misschien werkt het wel helemaal niet (is aggro te goed vergeleken met ramp of control) maar dan moet ik gewoon terug naar de drawing board. Een ander probleem met sterke archetypes is dat ze beter werken wanneer er meerdere kopieën van een kaart in de cube zitten. Dat is bij mij niet het geval; elke kaart zit er een keer in, dus dat maakt tribal, affinity en storm gewoon minder makkelijk. Bedankt voor je input en rest van de serie volgt!

16-12-2013 23:06:00

Komt deel twee al een keer? ^^

10-1-2014 23:11:00

ja, dat is wel de bedoeling, maar ik heb het zeer druk gehad met studie en verhuizen de afgelopen 2 maanden; de cube heeft ook veranderingen ondergaan. Ik ga proberen er dit weekend een tweede deel uit te gooien

14-1-2014 17:06:00

deel 2 is vanaf vandaag te bezichtigen

Scroll: [boven|reacties|beneden]