Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

[COLUMN] Termen en Afkortingen

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  [eerste] [vorige1 2 3  [volgende] [laatste]
12-10-2011 22:16:00

Column: Afkortingen / Termen Deze column zal gaan over een erg belangrijk aspect van MTG, iets waar je als een beetje serieuze speler eigenlijk niet omheen kan. Ze sparen tijd uit, maken dingen begrijpelijk en klinken ook nog eens "cool"; ik heb het natuurlijk over Termen en Afkortingen in MTG!

Waarom?Erg vaak hoor je op Tournaments of zelfs aan de keukentafel termen die dingen beschrijven in het spel. Soms zijn deze termen niet officieel maar zijn ze een "creatie" van de spelers zelf (of zelfs oude termen die nog steeds gebruikt worden). Zoals al eerder gezegd, ze helpen vooral bij het begrijpen van het spel en het makkelijk laten doorvloeien daarvan. Hieronder zal ik een paar termen opnoemen en uitleg geven. Echter, mocht je een term tegenkomen waarvan je denkt "hey, die moet er ook in!"; stuur me een bericht en ik zet het erbij!

TermenLaten we beginnen met de echte termen. Even een lijstje van wat je tegen zult gaan komen:

-Chumpen
-Fizzlen
-Fetch
-(Shock)Duals
-Scoopen
-Bouncen
-Millen
-Pompen
-Hardcasten
-Removal
-Topdeck
-Power 9
-Weenie(/Stompy)
-Vanilla
-Ping
-Manland
-Broken
-Mana screw
-Fatties
-Mana Curve
-Cantrip

ChumpenChumpen/Chump-blocken is eigenlijk niets anders dan een groot creature met een klein creature blocken om zo relatief weinig te verliezen. Wat verlies je liever: een Elite Vanguard of 13 levens van een Krosan Cloudscraper?

Het is een veelgebruikte term zowel in Casual als in Tournaments; chumpen hoor je overal. "Chump gewoon met je 1/1, die heb je toch niet nodig.", "Zal ik hem chumpblocken of niet?", etc.



FizzlenFizzlen is een oude term die staat voor "countered on resolution". Even een voorbeeldje:

Je speelt een Giant Growth op je Grizzly Bears met als doel je beer 5/5 te maken.

Stack-Top
-Giant Growth
Stack-Bottom

Je tegenstander reageert op de Giant Growth met een Doom Blade met als target de beer. Zo ziet de stack er nu uit:

Stack-Top
-Doom Blade
-Giant Growth
Stack-Bottom

De Doom Blade resolved en vernietigt de beer. Giant Growth probeert nu te resolven, ziet dat zijn target weg is en wordt gecounterd on resolution, oftewel: hij fizzled.

Fizzlen gebeurt alleen als alle targets van een spell/ability illegal zijn. Een Hex die bij resolution maar 5 targets heeft gaat nog steeds door; hij heeft nog targets.




Ook is Fizzlen een term die terugkomt in de Storm/Combo-decks. Het staat voor het net niet halen van de kill met je combo (bijvoorbeeld een Tendrils of Agony voor 18 levens, etc.). "Hij ging voor de turn 1 kill, maar hij fizzlede." wordt er dan bijvoorbeeld gezegd.



FetchFetch is een term (engels voor halen/ophalen > fetching a stick (en voor de pokémon-fans: Farfetched?)) gebruikt voor landen die andere landen opzoeken in je deck en daardoor je colours/draw verbeteren. Je kan het dus zowel voor je kleuren gebruiken als voor het filteren van je deck waardoor je sneller je kaarten pakt.

Enkele voorbeelden van fetch zijn:



Een veelgestelde vraag is: "Waarom is de fetch uit en duurder terwijl je daar een leven aan verliest?". Daar is een simpel antwoord op te geven: het landje dat je zoekt komt untapped into play. Je kan het dus meteen gebruiken! Dit klinkt misschien een beetje flauw, maar in Tournaments blijkt dat dat toch wel een erg belangrijk aspect is.

Een andere reden van de hogere prijs is dat je met - en -fetch technisch gezien iets anders opzoekt dan met de Terramorphic Expanse/Evolving Wilds. De - en -fetch zoekt namelijk Swamp, Island, Mountain, Plains of Forest op, waar Terramorphic Expanse/Evolving Wilds een Basic Land opzoekt. Waarom is dit belangrijk?



Alle Duals/Shockduals hebben basic land types terwijl ze nonbasic-land zijn. Hierdoor zijn ze "fetchbaar" terwijl het dus geen basic landen zijn; ze hebben enkel het basic land-type. Met Terramorphic Expanse/Evolving Wilds kan je ze dus niet zoeken; ze zijn geen basic land.

(Shock)Duals(Shock)Duals zijn hierboven eigenlijk al een beetje uitgelegd. Het mooie aan (Shock)Duals is het feit dat ze 2 kleuren mana geven (Duals zonder nadeel > Volcanic Island, voor Shock moet je 2 levens betalen als je hem untapped in het spel wil laten komen > Temple Garden) en makkelijk fetchbaar zijn. Het voordeel dat je hierdoor krijgt is behoorlijk groot en (Shock)Duals zijn dan ook erg in trek in Tournaments, maar ook in Casual.

Bonus: Volcanic Island is nooit geprint in Alpha; een productiefout!

ScoopenScoopen is een term gebruikt om aan te geven dat je het opgeeft en de tegenstander wint. In Tournaments erg vaak gebruikt, daar het je tijd bespaart (je kan immers snel aan een nieuw potje beginnen). Echter, let wel op met scoopen: soms scoop je waarna je aan je bovenste 3 kaarten ziet dat je nog best had kunnen winnen..!

Doe het daarom ook alleen als het uitzicht compleet donker is en je vrijwel zeker bent dat je niet meer kan winnen!

BouncenBouncen is een term gebruikt voor een techniek om kaarten terug naar je hand te sturen vanaf de battlefield, vooral gebruikt in blauw. Een paar zeer bekende bounce-kaarten zijn:



Alhoewel bouncen vooral gebruikt wordt bij creatures ( "Ik bounce zijn creature wel voordat ik hem aanval." ) kan het dus ook bij andere permanents.

MillenMillen is een term gebruikt voor een bepaald soort kill: het leegmaken van je tegenstander's deck waarna hij geen kaart kan rapen en dus verliest. Waarom Mill zo genoemd wordt weet ik niet precies, maar ik leg de link bij Millstone (de eerste kaart die iets met het leegmaken van je library deed).



Mill is een overwegend blauwe term en komt dus ook bijna alleen voor bij blauwe kaarten. Echter, soms wordt er gespeeld met de colour-pie en krijg je kaarten als Glimpse the Unthinkable, Extractor Demon en Mind Funeral > de kleur zwart begint dan mee te spelen.



PompenPompen is een term wat staat voor het groter maken van je creature. Dit kan gedaan worden door middel van spells (Giant Growth etc.) of abilities (Shivan Dragon etc.). Zo goed als elke kleur in MTG heeft wel een kaart die werkt met dit mechanisme, het is niet echt iets van een bepaalde kleur. Hieronder nog een paar voorbeelden:



Toch blijft Balshan Collaborator een twijfelgeval..

HardcastenHardcasten is een term gebruikt voor het daadwerkelijk casten met behulp van de manacost bij kaarten waarvoor dat niet altijd nodig is. Bijvoorbeeld, kaarten als Progenitus, Emrakul, the Aeons Torn en Force of Will worden meestal gebruikt zonder het betalen van de eigenlijke mana-cost.

Force of Will > Wordt vaak gespeeld door het betalen van de alternatieve cost (het removen van een blauwe kaart en het verliezen van 1 leven) en wordt dus bijna nooit gehardcast.
Emrakul, the Aeons Torn > Een geliefd target van Elvish Piper; wordt dus niet gecast. Je krijgt dus ook geen extra beurt als je Emrakul het spel in sneakt!
Progenitus > Wordt erg vaak het spel ingeslingerd door Natural Order.



RemovalRemoval is een term gebruikt voor kaarten waarmee je iets weg kan halen. Dit kan gelden voor creatures, enchantments, artifacts, etc. Removal hoeft ook niet langdurig te zijn; de eerder besproken Unsummon is al een soort van removal.

Hieronder een paar oude/nieuwe bekende removal-kaarten:



TopdeckTopdecken is een term die je waarschijnlijk zult horen in leuzen als "topdeck-modus" en dergelijke. Het staat voor het geen kaarten in je hand hebben, je bent dan aan het topdecken.

Power 9De power 9 is de benaming voor de 9 duurste kaarten ooit in MTG geprint. Alle kaarten komen uit Alpha; ze hadden toen geen flauw benul over hoe goed deze kaarten ooit zouden worden en nu dus zijn. De complete P9 is dan ook banned in Legacy en restricted in Vintage.

De P9 bestaat uit:
Timetwister,
Time Walk,
Ancestral Recall,
Mox Pearl,
Mox Sapphire,
Mox Jet,
Mox Ruby,
Mox Emerald,
en dan uiteindelijk nog Black Lotus.



WeenieWeenie(/Stompy) is een term gebruikt voor decks die spelen met veel kleine creatures. Het is een tactiek die zelfs wordt gespeeld op Tournaments. De bedoeling van deze decks is het casten van grote hoeveelheden van kleine, goedkope creatures om vervolgens daarmee te winnen.



Een voorbeeld van een White Weenie-deck voor Tournaments kan je hier vinden.

VanillaVanilla wordt gebruikt voor creatures die totaal geen abilities hebben. Dus alle abilities, ook abilities als flying, lifelink, first strike, etc. tellen mee. Eigenlijk is het heel simpel: heeft een kaart ook maar iets meer dan flavour-text in zijn textbox, dan is het creature niet Vanilla!



Tip: Muraganda Petroglyphs is een goeie kaart voor je vanilla deck!

PingPing is een term die wordt gebruikt voor permanents die je kunt tappen om schade te doen op een creature (met meestal als gevolg dat het creature sterft).
Een paar voorbeelden van bekende ping-kaarten zijn dan ook:



ManlandManland is iets erg belangrijks in MTG, zeker bij Tournaments. Als een land een creature kan worden dan noemt men dat een Manland. Ze kunnen een goede verdediging waarborgen maar ook ontzettend goede aanvallers zijn.



BrokenEen kaart is broken als deze zo goed is dat hij de meta (speelomgeving) begint te overheersen. Dit is ook de reden waarom bijvoorbeeld Black Lotus overal banned is behalve in Vintage, maar daar is deze alsnog restricted. Tinker is ook een goed voorbeeld van een broken kaart; ondertussen is deze banned in Legacy en restricted in Vintage. Stel je maar eens al die beurt 1 broken kaarten voor die je hiermee kunt spelen! Jace, the Mind Sculptor is ook voortijdig uit standard gehaald omdat hij daar, volgens Wizards, te goed in was.



Mana ScrewAls je mana screwed bent dan zit je in de problemen betreffende je mana; je hebt OF te weinig mana sources OF de verkeerde kleuren. Dit begint meestal in early-game (de eerste paar beurten van het spel) als je bijvoorbeeld maar 2 land in je beginhand hebt en dan maar geen nieuw land pakt.

Kaarten die mana screw kunnen voorkomen:



Extra: verwar dit verhaaltje niet met de kaart Mana Screw; dat is iets heel anders!

FattiesGrote creatures worden ook wel Fatties genoemd. Enorme creatures die je tegenstander laten beven van angst! Een paar voorbeelden hiervan zijn:



Mana CurveJe mana curve geeft aan wat de gemiddelde mana cost is van kaarten in je deck. Echter, denk niet alleen aan de hoeveel mana maar ook aan welke mana je speelt. Als je maar één zwarte kaart speelt hoef je niet 10 Swamps te spelen als je voor de rest blauw speelt.

Als je je mana curve weet kun je kijken hoeveel en welk land je in je deck moet spelen. Groen bijvoorbeeld heeft al snel een hoge mana curve; je speelt dan al snel meer land en kaarten als Harrow en Llanowar Elves. Echter, wit met bijvoorbeeld een Weenie deck heeft een lage mana curve; hier speel je dus waarschijnlijk minder land in.

Dit is een deck met een vreselijk lage mana curve. Echter, dit deck speelt weer een hoge curve en is daar weer op aangepast.

CantripCantrip is een term gegeven aan kaarten die zichzelf min of meer "vervangen" als je ze speelt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:



Als de kaart resolved zegt hij dat je weer een kaart mag pakken en zo dus eigenlijk geen kaart "verliest" uit je hand; je houdt hetzelfde aantal kaarten. Erg handig, aangezien je altijd wat wilt kunnen doen!

AfkortingenHier ga ik verscheidene afkortingen uitleggen die je toch best vaak in de MTG-scene tegenkomt.

-EDH = Elder Dragon Highlander.
-BoP = Birds of Paradise.
-De swords > SoFaI = Sword of Fire and Ice, SoBaM = Sword of Body and Mind, SoFaF = Sword of Feast and Famine, SoWaP = Sword of War and Peace en SoLaS=Sword of Light and Shadow.
-O-ring = Oblivion Ring.
-FoW = Force of Will.
-NO = Natural Order.
-(F)BB = (Foreign/Foil)Black Bordered.
-Jace TMS/2.0 = Jace, the Mind Sculptor.
-StP/PtE > StP = Swords to Plowshares, PtE = Path to Exile.

Toevoegingen?Heb je nog een term/afkorting die je hier toch graag bij zou zien staan? Stuur me een Message en ik zal hem toevoegen!

CreditsCredits gaan naar Jop, Loek en vooral Eaterbuf voor het meehelpen aan deze column; bedankt jongens! Het was echt een hels karwei!

 Reactie plaatsen

Reacties 26-50 (53)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  [eerste] [vorige1 2 3  [volgende] [laatste]
13-10-2011 09:41:00

Inderdaad, in het Scars block noemde we dikke 5 en 6 drops dinosaurs.

13-10-2011 10:03:00

verder lijkt het me handig om de deck shells uit te leggen als MUD ANT, team america, bant, zoo, bomberman etc.

Hier nog een aanvulling:
bij mana screw hoort ook mana flood
Staple, one off, playset, MD/SB/GY/RFG, goldfish, diggen,vintage T1 legacy t1.5, roteren van serie, on the play/draw, fast effects(wordt sinds interupt afgeschaft is niet echt meer gebruikt =X), denial, disruption, burn, spot removal, fish, hard lock, soft lock, combo, agro, control, crap kaarten, tiers, swiss

CMC, hate/hate kaarten, zoveel termen! omg ik ben een nerd ;x

Casual play
Tournament play (pre release)
Competative play (Grand Prix)
verschil in judgen

Board control, sweeper, mass removal, recurring, card advantage, topdeck /topdeck mode

13-10-2011 10:20:00

"wheel": in een draft, dat je hoopt dat een kaart terugkomt bij jou.
"ramp": mana/land acceleratie.


En als ik de post van ModifiedChirpy lees, dan hebben we nu slechts een heel klein begin. Misschien is deze column beter op te splitsen. Je hebt in-game termen (fetch, chump, ping, removal). Je hebt termen (koosnaampjes) voor kaarten. Je hebt termen die te maken hebben met magic in het algemeen (staple, playset, power9, broken, wheel) en over toernooien (T2, PTQ, tiers)

13-10-2011 11:17:00

ik miste inderdaad net als de persoon boven mij.
Mana Ramp

Verder mis ik nog
Burn

dat was het wel zoon beetje

13-10-2011 11:33:00

Je noemde ´m zelf al bij 'Broken' -> de Metagame.

13-10-2011 12:11:00

Volgens mij is deze ook al langs gekomen maar nog niet beschreven: De Colour Pie.
En als ik daar toch over begin, hebben we Allied Colours en Enemy Colours. (Het verschil is zeg maar of een dual mana van precies deze twee kleuren kan produceren.) En bij drie kleuren zijn er ook nog verschillen. Een kleur met zijn twee enemies zijn volgens mij Wedge Colours (zoals Intet, the Dreamer.)
Dan hebben kleurencombinaties ook nog een naam: Boros, Grixis, enz.

Iets anders: Ik mis de ability Firebreathing. Inderdaad, een creature met "Firebreathing" heeft dezelfde ability als de gelijknamige aura geeft. Tot voor kort hadden we ook "Trollshroud", maar die is inmiddels vervangen door Hexproof.
Ook mis ik de term Evasion. Dat slaat op creatures die om een een of andere reden niet door alles geblockt kunnen worden. Meestal omdat zij Flying hebben.
Dan hebben we nog de term Swarmen. Dat slaat volgens mij op aanvallen met een heleboel creatures (meestal tokens), met het idee dat er dan zoveel doorkomen dankzij de massa weenies tegenover een paar fatties, dat het beoogde effect van de aanval bereikt wordt (tegenstander of Planeswalker dood.)
En de term Flicker kende ik wel als Blinken.

Maar wel een leuk column. Ook leuk om te lezen dat Volcanic Island door een productiefout niet geprint werd in Alpha. Ik las laatst een column (uit 2005 geloof ik) over Core Set Survivors, en dat verhaal begon met Volcanic Island die ging daten met een andere kaart (ik dacht Circle of Protection: Black) en daardoor "te laat aan kwam". Dat begrijp ik nu een stuk beter.

13-10-2011 13:34:00

Om op Johannes zijn post in te haken; Evasion, maar ook 'utility-creatures'.

13-10-2011 14:32:00

'Goldfishen' is misschien ook nog een term die je mee kan nemen.

13-10-2011 14:51:00

Floating was ik nog vergeten in mn lijst, zie dat utility creatures, ramp en evasion nu ook al genoemt zijn, en meta! Man ben benieuwd of er nog meer termen zijn
Tutor/tutoren



Dit klopt niet
Topdecken is een term die je waarschijnlijk zult horen in leuzen als "topdeck-modus" en dergelijke. Het staat voor het geen kaarten in je hand hebben, je bent dan aan het topdecken.

Meer als er staat een leger van 600 creatures voor je neus, turn end. Jij mag en je topdeckt een damnation.

Een kaart die je op dat moment nodig hebt of voor de win/advantage zorgt/geeft.
Inderdaad ook veel gebruikt indien je geen kaarten meer in je hand hebt, zit je in topdeckmodus


Wat betreft power, misschien ook semi power



Een kaart cheaten, NO-PRO, sneak attack

13-10-2011 15:03:00

Mana fixers

Engine, draw engine/kaart die zorgt dat je gameplan wordt uitgevoerd, engine van je deck

Rainbow / 5 colors

Misplay

Beatdown

Een klok

Whoa zijn al 50 termen, veel pleier mt updaten=D

13-10-2011 15:58:00

Ugh.. x3

Bedankt voor alle toevoegingen! Ik moet echter zeggen dat er een paar foute tussenstaan.. Burn bijvoorbeeld is een officiele term!

Ook staan er een paar termen bij die echt door (Erwin, ik kijk naar jou) 1 spelersgroep gebruikt worden, maar niet echt algemeen zijn. Die zal ik dan ook niet toevoegen.

Goed, dat laat nog.. +-45 termen over? x3
Dat wordt weer overwerken deze vakantie..

13-10-2011 16:00:00

Je kunt het opsparen voor een column deel2, dat is misschien leuker. Sommige mensen hebben dit gelezen en gaan het niet opnieuw lezen want ze weten niet dat het helemaal aangepast is.

13-10-2011 16:03:00

Sliiim.. Moet ik alleen nog de naam fixen,

RE: [COLUMN] Termen en Afkortingen Pt. 2 << Past niet helemaal ben ik bang..

Goed, ik ga hier wel een team voor samenstellen.. Wie wil me helpen met deel 2?

13-10-2011 16:29:00

Ik sta weer klaar hoor

13-10-2011 16:31:00

Top column!

13-10-2011 16:37:00

Als je dan meerdere columns hierover gaat schrijven, zou ik eerder voor verschillende categorieen termen gaan. Zoals anderen al gezegd hebben, in-game termen (Topdeck, Chumpen), metagame termen (Sideboarden, Hatekaarten) en afkortingen (BSA, Top).

En is had nog wat termen bedacht: Hatedraften (kaarten pakken in de draft om te voorkomen dat iemand anders ze pakt), Rarepicken (waardevolle kaarten pakken terwijl er betere kaarten zijn voor in jouw draftdeck), Slampick (een Bom pakken die perfect in jouw deck past en veel waard is), Landdrop, (iemand) doodcurven, Post-Wrath.

13-10-2011 17:39:00

De meeste van mijn termen zijn ook algemeen gebruikt hoor, op 3 of 4 dingen na ofzo

13-10-2011 19:51:00

@ Erwin: dat zei ik toch?

@ Johannes: Klopt helemaal! Alleen dan zit ik weer met deze column.. Ik denk dat deze dan verwijderd zal worden als de nieuwe columns af zijn, maar dat zie ik allemaal nog wel

Categoriën:
-Ingame > Removal, fetch, etc.
-Outgame > Grave-hate, staple, etc.
-Afkortingen > BoP, Fow, SotF, etc.

Is iedereen het daar mee eens?

13-10-2011 21:42:00

Jij schrijft de columns, maar dit lijkt mij inderdaad overzichtelijker. Maar ja, er zijn ook zoveel termen en afkortingen kennelijk.

13-10-2011 21:46:00

Hehe, dat ik columns schrijf betekent ook niet meteen dat ik alles weet hoor..

Anyway, ik heb nog steeds een team nodig.. Wie wil er meedoen?

13-10-2011 21:54:00

Complimenten!!!

Bij ons is Topdecken als je DE kaart pakt die je nodig hebt om te winnen.
Stel ik sta op 2 en heb geen creatures liggen. Mijn tegenstander staat op 3 en heeft een Bob liggen waarmee hij mij de volgende beurt naar 0 brengt. In mijn 'laatste' beurt trek ik vervolgens een Bolt waardoor ik win.

15-10-2011 09:39:00

Ik zeg trouwens als ik klappen ga doen met mijn creatures ''ze/hij komen/komt een koekje halen'' Dus als ik aanval met mijn Primeval Titan ''nou, dan komt mijn Titan een koekje halen'' en ik hoor andere mensen wel eens dit zeggen ''dan komen/komt ze/hij even op de thee'' en ''ze/hij komen/komt even knuffelen''. Dat zijn ook allemaal Magictermen

15-10-2011 09:51:00

Als we toch bezig zijn met aanvalstermen, weet ik er nog een aantal:
Ik hoe"hoek/schop jou voor twee" (van aan met een power 2 creature of twee power 1 creatures.)
Ik "gooi deze ervoor" (block hem met deze.)
"Auw." (Ik laat de aanval doorkomen en "hap" de schade.)
Die/dit "doet mij drie pijn" (doet drie schade aan mij.)
Clone effect (alles wat geeft dat er een copy van een zekere creature op tafel komt.)
ETB (Enters The Battlefield), vaak vervolgt met - trigger of - ability.

En een betere voorbeeld van Fizzle: Stel je speelt een Chandra’s Outrage op je tegenstanders Sengir Vampire. Als je tegenstander in respons hem sacrificet aan Ashnod’s Altar, dan fizzlet je Chandra’s Outrage en krijgt je tegenstander daardoor dus ook geen twee schade!

Premium lid Official Rules Advisor OB (22) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
15-10-2011 11:48:00

Prachtige Column Lookky, hulde! En dikke vette bonuspunten voor het illustreren van vanilla's met Squire

2-2-2012 20:01:00

suggestie hier

Scroll: [boven|reacties|beneden]
Pagina:  [eerste] [vorige1 2 3  [volgende] [laatste]