Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar
Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)
Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.
Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.
Hoi hoi.
Mijn vriendin en ik willen samen Magic spelen.
Ik heb de neiging om te gaan verzamelen en dat is bij Magic niet heel handig (kan heel snel veel geld kosten).
Dus ik heb een Core 2021 bundle gekocht, en een Zendikar Rising.
Zitten ook gelijk landjes van de set in, levensdobbelsteen en een opberg doos
Vraag 1: Ik wil dan eigenlijk alleen spelen vanaf core 2021 en verder. Niet met oudere series. Kan dat zomaar?
Vraag 2: Kan ik 2 decks maken ieder van zijn eigen serie of werkt dat niet?
Vervolg van vraag 2 .... kan ik zomaar kaarten bij elkaar gooien en dan heb je een deck? Zijn er ergens voorbeeld decks van deze series die ik zou kunnen samen stellen (als ik de kaarten heb).
Alvast bedankt.
Groetjes Marc
Hey,
Welkom op het forum en leuk dat jullie het mooie spel magic gaan proberen!
Voor wat betreft je eerste vraag, je kan in principe alles wat je wil afspreken als je tegenstander / speelgroep het er mee eens is.
Met decks maken is het net zo, je kan kaarten bij elkaar doen die je leuk vindt en je komt er tijdens de potjes dan vanzelf achter wat wel en wat niet werkt. Maar er zijn van iedere set volgens mij ook een paar standard decks.
In het verleden en ik denk nog steeds kon je bij je lokale gamestore als beginnend speler een gratis starter deck ophalen. Dat is wellicht nog de moeite waard om eens naar te kijken.
Daarnaast is recent de serie Jumpstart uitgekomen. Dat zijn boosters met 20 kaarten met een bepaald thema, waaronder land. Iedere combinatie van 2 boosters is een deck en zo kun je met 4 (2 pp) boosters al tegen elkaar spelen.
Ik hoop dat je er wat aan hebt.
"Kan ik zomaar kaarten bij elkaar gooien en dan heb je een deck? Zijn er ergens voorbeeld decks van deze series die ik zou kunnen samen stellen (als ik de kaarten heb)?"
Nou, om maar eens twee vragen in één keer te beantwoorden en het je nog ietsjes moeilijker te maken:
In de basis zijn er, met vooraf gebouwde deckjes, twee speelstijlen te onderscheiden.
60 kaarten "constructed" decks (al dan niet met 15 kaarten sideboard). Hierin mag je elke unieke kaart maximaal vier keer spelen, uitgezonderd Basic Lands, daarvan mag je er zoveel spelen als je wilt. Je moet minimaal 60 kaarten in je deck hebben, maar je mag meer dan 60 kaarten in je deck hebben als je dat wilt. Vaak is dat alleen niet aan te raden.
De andere variant is Commander, waarbij je exact 99 unieke kaarten speelt plus één Commander.
Bij Core 2021 kwamen ook een aantal kant en klare 60 kaarten decks uit. De decklijsten daarvan kan je als voorbeeld hier vinden.
Bij Zendikar Rising kwamen twee kant en klare Commander decks uit, daarvan vindt je de decklijsten
hier.
Probleem: Die twee type speelstijlen gaan niet samen.
Oplossing: Niets zo mooi als zelf je eigen deck bouwen!
Neem de decklijsten maar eens ter inspiratie door, kies een van de twee speelstijlen die jullie leuk lijkt, en ga zelf aan de slag met een variatie op een decklijst, of een heel eigen idee. Ikzelf ben nog steeds het meest fan van 60 kaarten decks.
Als jullie beiden uit allebei de dozen een deck samenstellen is het waarschijnlijk, na een klein beetje bijsleutelen, aardig aan elkaar gewaagd!
Veel plezier in ieder geval!
Laatste tip: Er gaan gaandeweg waarschijnlijk een hoop vragen komen, stel die vooral, maar het antwoord op een aantal daarvan vindt je alvast hier.
Dank jullie wel.
Ik had al naar de speelstijlen gekeken. Commander leek ons watte veel kaarten in het begin . 60 waarvan al 22-24 landjes zitten zal wat makkelijker gaan. Er zitten 10 boosters in zo'n pack / 10 c, 3 uc, 1rare. 14 speelbare kaarten. Totaal dus 140 ..... en dan ook nog 5 kleuren dus 25/30 kaarten per kleur en je hebt er wel 36 nodig .... Maar dat gaan we zien. Anders nog wat boosters halen, of 2 kleuren ......
Bedankt voor de deck links. Die zal ik morgen even doorkijken.
PS: Planeswalkers begrepen we niet helemaal +1, -1, -8 ????
Ik heb al een paar 'termen' opgezocht hahaha. Hexproof .....
Maar vooraf de dingen doornemen die we niet kennen en betkenis opzoeken. Sommige staan er netjes bij [Reach (This creature can block creatures with flying)]. Maar dat is vast makkelijk allemaal op te zoeken.
"Anders nog wat boosters halen, of 2 kleuren ......"
Twee kleuren is altijd leuk. Wat boosters halen betreft, verreweg de goedkoopste manier om een écht goed werkend deck te bouwen is de kaarten die je leuk vind/nodig hebt los te kopen.
Een booster is een kraslot, is leuk, maar zelfs als je voor de duurdere kaarten uit gaat rekenen hoeveel boosters je gemiddeld open moet maken om er vier te hebben had je ze doorgaans beter gewoon hier kunnen bestellen.
Bij de hulpdienst op Nedermagic staat een uitgebreide uitleg over planeswalkers: hier
Eens met Casper dat gericht de kaarten kopen die je wilt goedkoper is dan boosters openen, aan de andere kant heb je nu waarschijnlijk nog geen idee welke kaarten je graag wilt.
Zoals al eerder gezegd is Jumpstart een erg leuk concept om snel te kunnen spelen, mijn broer en ik hebben dat toevallig afgelopen vrijdag tegen elkaar gespeeld en ook voor de meer ervaren spelers is het leuk, maar ook zeker voor de beginnende speler. Doordat je met 2 willekeurige boosters al een deck hebt, hoef je ze eigenlijk alleen te sleeven en kun je beginnen met spelen. Zo ver ik weet is iedere booster een kleur en heeft die een bepaald thema. Dus met twee boosters heb je een deck met twee (of een als je twee keer dezelfde kleur hebt) kleuren en twee thema's. Je kan vervolgens na een paar potjes de decks weer splitsen in de twee boosters en bijvoorbeeld een booster wisselen zodat bij allebei de helft van het deck wisselt en je weer een nieuw deck hebt. Wij hadden allebei 4 boosters gekocht en konden daardoor al een groot aantal variaties aan decks maken.
Wat wellicht ook leuk is om te weten dat je gratis Mtg Arena kan spelen op de pc, je kan wel in game aankopen doen, maar dat hoeft zeker niet. Daar heb je ook introductie potjes en veel uitleg. Ook daar krijg je starterdecks en kun je zonder er geld voor te betalen veel kaarten proberen uit de nieuwe series. Je moet ze ook daar wel verzamelen.
Wat overigens nog een aardige manier is om als beginnend speler veel kaarten voor weinig geld te verkrijgen is het kopen van een kleine verzameling zonder waarde of hier op nedermagic een pakket van 1000 commons hier of 1000 uncommons hier. Daar zullen geen waardevolle kaarten in zitten, maar dan heb je wel veel kaarten waarmee je decks kunt bouwen. Wat voor het begin al erg leuk is.
Voor die packs ben ik bang dat het allemaal oudere series worden.
Ik zag nog wel dat je ook packs met alle commons en uncommans van 1 serie kunt bestellen dus dat zou nog een optie zijn van beide series.
Ik wil proberen om het te houden vanaf core 2021. Jumpstart is nog een idee, zal hier eens naar kijken.
Planeswalkers zal ik vast nog wel eens naar kijken, maar laten we het simpel houden.
Ik ben begonnen met het spel MTG Arena op de pc.
Dit om bepaalde regels ook te leren al gaat het soms erg snel maar je hebt meestal wel tijd om de kaart te lezen. De mogelijkheden met de kaarten lijken eindeloos haha. Dan denk ik .. hoe ga ik dit nou oplossen .... maar komt het spel met een voorstel .
Is natuurlijk helemaal berekend op nieuwe spelers ..... ook de deks en welke kaartje je pakt enzo .... Maar heb nu de 5 eerste introduties gehad. Vanavond verder.
Een jumpstart booster bestaat overigens deels uit m21 en deels uit jumpstart kaarten. Dit ter info.
Even die planswalkers doorgelezen ....... tweedle tweet piep ....
Dat is wel veel info waar ik niks mee kan hoor hahaha.
Laat maar even liggen tot het allemaal wat beter gaat.
Wat Arena betreft, vergeet vooral de promo codes hier niet!
Een aantal van de codes die als expired staan aangegeven, zoals PlayEldraine schijnen het ook nog te doen.
Op onze hulpienst hier in de kolom rechts staan alle abilities zoals hexproof enzo uitgelegd in het Nederlands.
OMG zijn er zoveel .....
Maar wat een onzettend uitgebreide site. Super.
Erg veel informatie (soms een beetje veel) en veel hulp van jullie. Echt tof.
Mijn vader speelde en verzamelde vroeger Magic. Hij is in Januari dit jaar overleden en ik vond verschillende documenten waaronder een link naar deze site. Ik heb nog zijn userid geprobeerd maar die is er niet meer .
Jammer dat hij een paar jaar terug alles heeft weg gedaan, maar zijn afscheid zat er al aan te komen dus hij wilde liever iemand er blij mee maken.
Gecondoleerd met het verlies van je vader.
Het blijft een van de mooiste spellen die er is. Er staat veel informatie op de pagina van de hulpdienst, maar veel (zoals keyword abilities) zou ik pas lezen als je die tegenkomt op een kaart.
Deze vier pagina's zijn naar mijn mening wel interessant om even door te lezen, soms lees ik ze ook nog even door voor mijn eigen begrip want het blijft een ingewikkeld spel:
- Hoe werkt een beurt precies: hier
- Uitleg verschillende zones: hier
- Hoe werkt de stack, al is die al wat ingewikkelder wellicht: hier
- Welke soorten abilities zijn er: hier
Aloha,
Leuk dat je aan Magic begint! Om te beginnen, sommige mensen geven kaarten weg. Je kunt bijvoorbeeld proberen contact op te nemen met deze hier en wellicht kunnnen jullie tot een vergelijk komen.
Een paar handige beginnerstips:
1. Untap eerst voordat je een kaart raapt.
2. Grotere beesten zijn niet per se beter.
3. Kans is groot dat kaarten die levens gainen minder goed zijn dan je denkt.
4. Kaarten die schade doen, zoals Lightning Bolt, kun je beter op creatures gooien ipv metéén op de tegenstander.
5. Landen zijn waarschijnlijk beter (en helaas duurder) dan je denkt.
Betreft ruilen/handelen:
1. Kaarten die mana geven zijn waarschijnlijk beter en waardevoller dan je denkt. Vaak loont het om ze even vast te houden. Birds of Paradise ziet eruit als een sullige 0/1 maar is echt een hele goede kaart.
2. Ruil dure kaarten tegen dure kaarten.
3. Op de lange termijn is het goed om in landen/een goede manabase te investeren.
4. Als je twijfelt of denkt spijt te krijgen ruil dan niet. Vraag op zijn minst even aan iemand met ervaring of het een goede ruil is.
Mocht je vragen hebben stel ze dan gerust.
Van die codes voor het pc sepl MTGArena werken ook de eerste codes nog die al verlopen zouden moeten zijn. Dus een aar extra boosters
PlayRavnica Three Guilds of Ravnica packs 2020-07-01*
PlayAllegiance Three Ravnica Allegiance packs 2020-07-01*
PlayWarSpark Three War of the Spark packs 2020-07-01*
PlayM20 Three Core Set 2020 packs 2020-07-01*
PlayEldraine Three Throne of Eldraine packs 2020-07-01*
Wauw ... een paar potjes gedaan op de PC.
Maar er gebeuren toch gekke dingen hoor. Veel te snel.
Ik ga wel eerst simpele kaarten gebruiken anders zijn we meer aan het lezen wat wat is ipv spelen.
Ik speel zelf geen MTG Arena maar heeft het geen ladder? In een spel als Hearthstone kun je als beginner tegen andere beginners spelen die vaak zelf ook geen idee hebben wat alles doet en hoe het moet. Op die manier kun je leren wat de kaarten doen en wat de spelstructuur is.
Ik zie wel iets van een ladder op arena. Maar mijn "ervaring" komt van het kijken van draft videos. Daarin zie ik dat als de speler vaak wint, dat die dan omhoog kan gaan in rank, en dan over het algemeen tegen iemand komt te spelen van dezelfde rank. Uiteindelijk kan iemand dan de rank "mythic" halen, en dan staat er een ranking bij.
Over drafts gesproken, wanneer dat weer in Nederland georganiseerd wordt, raad ik je aan om eens te kijken waar er in jouw buurt op een vrijdagavond wekelijks een draft wordt gehouden. Bij een "draft" openen spelers ter plekke een booster, pakken daar een kaart van, geven de rest door aan hun buur (en krijgen dus ook iets terug van de andere buur), en gaan zo door totdat de booster op is. Dan openen zij de tweede booster, en daarna nog de derde booster. Na die drie boosters maak je dan je deck (van 40 kaarten), en met zulke decks ga je tegen elkaar spelen.
Een deck bij elkaar draften zal nu misschien nog wat te moeilijk klinken. Maar ter plekke zullen er vast wel mensen zijn die jou willen helpen en willen uitleggen hoe het draften precies werkt. Voor nu is vooral belangrijk, dat over het algemeen de nieuwste set wordt gedraft, zodat mee doen aan de draft betekent dat je alleen maar de nieuwste kaarten krijgt/koopt, en dus geen oudere kaarten. En vaak zitten er spelers aan de draft tafel die zo ervaren zijn in het spel, dat zij alleen nog maar interesse hebben in de rares, en die mee naar huis willen nemen. De commons en uncommons laten zij dan met plezier achter voor de beginner, in plaats van dat die in hun eigen collectie stof gaan happen. Zo kun je ook nog makkelijker aan extra kaarten komen die je wilt, omdat voor een beginner nog elke kaart leuk is om te krijgen.
Arena heeft inderdaad een ladder als je Ranked zou gaan spelen, maar ook bij een unranked potje tref je in mijn ervaring doorgaans meta/netdecks. Arena lijkt net als MTGO wat competitief ingestelde spelers te trekken en dat maakt het leven met een zogeheten homebrew (zelf bedacht deck) vaak wat taai.
Er zit wel een algoritmetje achter dat er voor probeert te zorgen dat je tegenspelers met een gelijkwaardig deck treft, maar dat laat nogal eens wat te wensen over.
Als je rustig de UI van Arena en het spel wilt leren kennen kan je altijd een potje spelen tegen Sparky, your friendly neighbourhood Arena bot.
Als ik simpele vragen heb .... waar kan ik dat doen?
bij de specifieke kaart of hier ergens op het forum?
Voorbeeld:
Kaervek, the Spiteful
Legendary Creature - Human Warlock 3 / 2
Other creatures get -1/-1.
Other creatures get -1/-1 ... als ik logisch nadenk is dit dus voor ALLE creatures, ook die van jezelf. Dat is toch niet handig?
Het klopt dat dat voor alle creatures geldt, maar of dat handig is hangt af van het deck dat je zelf speelt. Dit is een symmetrisch effect zo gezegd, maar die symmetrie kan je breken door bijvoorbeeld zelf geen enkel beest te spelen met een toughness lager dan twee.
Vragen over specifieke kaarten mogen verder altijd bij de kaart zelf.
Ben aan het uitpakken ......
Ziet er allemaal wel lastig uit hoor hahahah.
kaarten met 2 kleuren,
Llanowar Visionary.
die kan je draaien en dan krijg je een forest. Maar als je aanvalt, is dat dan gelijk een forest die je kan gebruiken of is het 1 vd 2.
Cature Sphere ....
When CS enters the battlefield, tap enchanted creature .....
Enchanted creature doesn;t untap during its controllers untap step.
Why? Lijkt me alleen handig als je het op een creature van je tegenstander mag leggen. En wanneer gaat hij weer weg? Na zijn beurt? Helemaal niet?
Nou ja ... ga nu uitpakken. En dan het weekend even kijken of we een leuke set kunnen maken met alleen 'simpele' abilities.
Voor jullie klinkt het misschien simpel, maar het lijkt allemaal best ingewikkeld hahaha.
Llanowar Visionary: 1 van de twee. Je tapt hem om aan te vallen of je tapt hem voor zijn ability. Maar niet allebei. Overigens krijg je GEEN forest. Je krijgt een groene mana tijdelijk in je mana pool (totdat je met die groene mana betaalt). De ability van Llanowar Visionary doet exact hetzelfde als het tappen van een Forest.
---
Capture Sphere: Die speel je normaal gesproken inderdaad op een creature van je tegenstander. En hij blijft liggen (totdat het creature doodgaat bijvoorbeeld).
W000t.
(ZNR) Beyeen Veil heeft 2 kanten.
Andere kant is een land. Is het gewoon kiezen waarvoor je hem in je deck doet? Want met sleeves heb je maar 1 kant
Beyeen Veil is een "(modal) double faced card". Beiden kanten kunnen gespeeld worden, en je kan vanuit je hand één van de zijdes spelen die je wilt. Het is praktisch inderdaad alleen wel wat gedoe met uit de sleeve halen en omkeren als je de achterkant wilt spelen.
Eventueel zijn er "Checlist Cards" die je ter vervanging in je deck kunt doen, zodat je Beyeen Veil bijvoorbeeld in een doorzichtig hoesje naast je deck kunt houden. Officieel moet je natuurlijk alleen wel voor elke Checklist Card in je deck de echte kaart bij je hebben.
Zie voor verdere info ook het kopje "Info" bij Beyeen Veil en het kopje double faced cards bij de Nedermagic hulpdienst.
Zie verder het artikel over de mechanics in Zenkar Rising van Wizards zelf hier.