Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

[Column] Termen & Afkortingen: In-game!

Scroll: [boven|reacties|beneden]
10-2-2012 20:40:00

Hier is hij dan: deel 1 van de Re-visit van de Termen & Afkortingen Column! In dit deel gaan we ons vooral focussen op termen die je tijdens het spel tegenkomt: In-game Termen! Veel plezier!

Nog even een tip..!Om alles makkelijk te zoeken: druk op CRTL + F om zo snel mogelijk bij het nodige kopje te komen! Hieronder kun je zien waarop je kan zoeken:

-Beer
-Blinken
-Bom
-Bouncen
-Cantrip
-Chumpen
-Clone-effecten
-Connecten
-Draw-engine
-Duals
-Een kaart het spel "in cheaten"
-Een "klok" zetten
-"Ervoor gooien"
-Evasion
-Fetch
-Fatties
-Fizzlen
-Hardcasten
-Hard-lock
-Hoeken
-Landdrop
-Land-screwed
-Mana/Land-flood
-Mana-rampen
-Mana-screw
-Manland
-Mass-removal
-Millen
-Misplay
-One-off
-Pijnland
-Ping
-Pompen
-Post-wrath
-Removal
-Removal on a stick
-Schoppen
-Scoopen
-Shock-duals
-Soft-lock
-Spot-removal
-Stompy
-Topdeck
-Tuck
-Tutor
-Vanilla
-Weenie

Veel plezier!

BeerEen "Beer" is een 2/2 creature met CMC 2. Afgeleid van Grizzly Bears, maar het creature hoeft niet persé vanilla te zijn.

Blinken"Blinken" is een term die staat voor een bepaalde ability. Het is vernoemd naar de kaart Momentary Blink en staat, ook al is Momentary Blink alleen voor creatures, voor het exilen en terughalen van een permanent. Het exilede voorwerp kan meteen terugkomen, maar ook op een later moment (zoals dat bij de eerste ability van Venser, the Sojourner het geval is).

BomDe term "Bom" wordt vooral gebruikt bij Draft/Sealed. Het staat voor een game-winnende kaart.

BouncenDit is een term gebruikt voor abilities die gelijkstaan aan die van de kaart Unsummon (het terugsturen van een voorwerp naar de controller's hand). Het is voornamelijk voor creatures ("Ik bounce je Llanowar Elves), maar het kan ook voor andere permanents gebruikt worden. Er zijn bijvoorbeeld ook landjes die "bouncen" (Gruul Turf e.d.).

Cantrip"Cantrip" staat voor kaarten die zichzelf "vervangen" als je ze speelt. Dit kunnen instants/sorceries zijn (Ponder), maar ook creatures (Elvish Visionary). Door hun ability (-draw a card.-) heb je uiteindelijk nog steeds evenveel kaarten in je hand nadat je ze gespeeld hebt. Hiervoor zeggen we: "Ponder/Elvish Visionary cantript.".

ChumpenDe term "Chumpen" wordt vaak gebruikt om aan te geven dat je met een klein creature een groot creature van de tegenstander (let op: zonder trample!) blockt; een Squire die een Krosan Cloudscraper blockt bijvoorbeeld.

Clone-effecten"Clone-effecten" geven effecten aan die als resultaat een kopie van een bestaande permanent geven. Het is afgeleid van de kaart Clone (Cap. Obv.), maar dat is dus niet de enige kaart die dit effect heeft. Ook Phantasmal Image en Cackling Counterpart hebben Clone-effecten.

Connecten"Connecten" is een term die gebruikt wordt voor creatures die aanvallen en niet geblockt worden. Ze "connecten" dan!

Draw-engineEen "Draw-engine" is een kaart die je herhaaldelijk kaartvoordeel brengt. Phyrexian Arena is daar een voorbeeld van, maar hij is bij lange na niet de enige. Ook Arcanis the Omnipotent fungeert prima als een "Draw-engine".

Duals"Duals" hebben eigenlijk 2 betekenissen. In de eerste betekenis staat het voor landjes die meerdere kleuren mana kunnen verzorgen (over het algemeen 2), zoals Rootbound Crag en Murmuring Bosk. Echter, de naam kan ook slaan op de originele "Duals" uit Alpha. In die context staat het voor landen als Underground Sea, Plateau en Savannah.

Een kaart het spel "in cheaten"Kaarten het spel "in cheaten" kan op meerdere manieren. Een van de bekendste voorbeelden is Elvish Piper, waarmee je voor slechts 1 een Darksteel Colossus het spel in kan leggen. Echter, er zijn meer manieren. Natural Order is er een, maar ook Retraced Image kan prima kaarten "het spel in cheaten".

Een "klok" zettenEr zijn kaarten waarmee je je tegenstander onder druk kan zetten met een dreigend verlies. Het perfecte voorbeeld is natuurlijk Darksteel Reactor, maar het kan eigenlijk met elke kaart. De regel geld eigenlijk zo: komt je opponent niet snel uit de huidige situatie en gaat hij verliezen als hij niet snel die situatie verandert, dan zet je een klok.

"Ervoor gooien""Ervoor gooien" betekent dat je een creature blockt met 1 van jou (kaarten als Mind Control daargelaten) creatures. Je zegt dan: "Ik gooi mijn Llanowar Elves/{-ander random creature-} ervoor.".

Evasion"Evasion" is een term die slaat op abilities waardoor je tegenstander je creatures minder makkelijk kan blocken. Flying (Sage Owl), Landwalk (River Boa) maar ook andere abilities zoals Fear (Fear) tellen als "Evasion".

FetchDeze term slaat vooral op bepaalde landjes. Het betreft landjes waarmee je een ander land kan opzoeken ( "fetchen" ) en zo je kleuren bijvoorbeeld kunt zoeken. Landjes zoals Terramorphic Expanse zijn prima "fetchlandjes". Echter, zoek je het competatief, dan worden met "Fetch" bijna altijd landjes als Flooded Strand of Verdant Catacombs bedoeld.

FattiesEen term die altijd op creatures slaat. "Fatties" zijn grote beesten à la Krosan Cloudscraper of Darksteel Colossus; gewoon groot dus!

Fizzlen"Fizzlen" is een term die in de regels bekend staat als "countered on resolution". Het staat voor spells of abilities die tijdens het resolven geen legaal target meer hebben (bv. een Doom Blade die een Llanowar Elves target, waarna de Elf gesacrificed wordt voor een andere ability. De Doom Blade heeft nu geen legal target meer (de Elf is immers weg) en "Fizzled".).

Deze term wordt echter ook gebruikt bij Combo-decks. Een speler die je dood probeert te krijgen met bv. een Tendrils of Agony, maar uiteindelijk blijkt dat hij het niet haalt: hij "Fizzled".

HardcastenDeze term is eigenlijk het tegenover gestelde van de hierboven genoemde "het spel in cheaten". Als je een creature "hardcast" betaal je de manacost die rechtsbovenin de kaart staat. Bijvoorbeeld: "Voor veel spelers is het hardcasten van Emrakul, the Aeons Torn een grote prestatie!"

Hard-lockEen "Hard-lock" staat voor een situatie waarvanuit het uitzicht voor je tegenstander hopeloos is en niks meer kan. Een kaart die al voor menig "Hard-lock" heeft gezorgd is Smokestack, vaak gespeeld in combinatie met Crucible of Worlds. Je tegenstander kan bijna niks meer spelen; een "Hard-lock" is gecreëerd!

Hoeken"Hoeken" staat voor het aanvallen van een speler. "Ik hoek je voor 12!" betekent eigenlijk: "Ik val je aan met deze creatures, waarvan het totale aantal power 12 is.".

LanddropEen "landdrop" is het spelen van een land volgens de 1-per-beurt-regel. Hierbij worden effecten als Rampant Growth e.d. dus niet bijgeteld. Mis je het spelen van dat landje een beurt? Dan mis je dus je "landdrop" voor die beurt.

Land-screwedAls je "Land-screwed" bent heb je te weinig landjes om je ding te doen en pak je er geen bij voor een aantal beurten.

Mana/Land-floodJe bent "Mana/Land-flooded" als je erg veel landjes op het veld hebt in vergelijking tot andere kaarten en je alleen maar landjes pakt terwijl je juist geen landjes wilt.

Mana-rampen"Mana-rampen" betekent dat je de eerste paar beurten (soms wat later) zo veel mogelijk landjes in het veld te krijgen om zo snel grote kaarten te spelen. Rampant Growth, Skyshroud Claim, allemaal prima ramp-kaartjes.

Mana-screwDit is de andere versie van "Mana-flood". Bij "Mana-screw" heb je te weinig sources van een bepaalde kleur (je zoekt bijvoorbeeld maar je krijgt alleen maar Forests) om je ding te kunnen doen.

Manland"Manland" is een term die staat voor landjes die ook creatures kunnen worden. Creeping Tar Pit, Mutavault en Mishra’s Factory zijn prima "Manlandjes"!

Mass-removal"Mass-removal" is in het leven geroepen voor kaarten die alles ( de "mass" ) vernietigen ( "removen" ). Klassiekers als Wrath of God horen hierbij, maar tegenwoordig heb je ook kaarten als Life’s Finale. Echter, er zijn nog drastischere "mass-removal"-kaarten: Planar Cleansing bijvoorbeeld!

MillenDeze term wordt vooral gebruikt in de kleur . Het staat voor "put the top X cards from his/her/your library into his/her/your graveyard.". Kaarten als Tome Scour en Mental Note zijn hier prima voorbeelden van. Echter, waarom "Mill"? Dat komt van de kaart Millstone, de eerste kaart met deze ability.

Misplay... wordt gebruikt om aan te geven dat je een strategische fout hebt gemaakt. Bijvoorbeeld: een Lightning Bolt gebruiken om je tegenstander van 20 naar 17 te halen terwijl zijn Wild Nacatl jou daarna naar 0 kan schoppen.

One-off"One-off" staat voor de kaarten in je deck die je maar 1 keer speelt. Bijvoorbeeld: ik speel maar 1 Blightsteel Colossus in mijn Tinker-deck, omdat ik dan zo weinig mogelijk kans heb om hem in mijn hand te krijgen. Blightsteel Colossus is hier de "One-off".

Pijnland"Pijnland" is een term gebruikt om een cycle landjes aan te geven (Karplusan Forest, Llanowar Wastes, etc..). Ze heten zo omdat je 1 damage krijgt zodra je ze voor gekleurde mana tapt. Dat doet pijn, vandaar de term: "Pijnland".

Ping"Ping" staat voor een aantal kaarten waarmee je damage kan "schieten". De kaart Prodigal Sorcerer is het meest bekende voorbeeld, maar tegenwoordig is Triskelion ook een veelgebruikte kaart daarvoor.

Pompen"Pompen" betekent eigenlijk niets meer dan je creature groter maken dan dat hij eigenlijk is. Giant Growth, de ability van Shivan Dragon; perfecte kaarten om een voorbeeld te geven.

Post-wrathDe situatie op het veld nadat er een mass-removal is gespeeld (zoals Wrath of God, maar hoeft niet persé.

Removal"Removal" is de algemene versie van "Mass-removal": kaarten gebruikt om datgene weg te halen wat jij weg wilt hebben. Doom Blade is een prima voorbeeld, maar ook kaarten als Journey to Nowhere kunnen al gauw een uitkomst bieden.

Net zoals bij Mass-removal hoeft Removal niet op creatures gericht te zijn. Disenchant, Splinter, zelfs Beast Within: allemaal removal.

Removal on a stickHiermee worden creatures bedoeld die als Removal kunnen fungeren. Skinrender, Major Teroh en hey: weer de pingers à la Prodigal Sorcerer: allemaal removal on a stick!

SchoppenEen term die eigenlijk weinig meer zegt dan: "Ik val je aan!".

Scoopen"Scoopen" staat voor opgeven. Als het er slecht voor je uit ziet (al 2 spelers dood, de 3e staat op het punt om je aan te vallen met een Progenitus zonder dat jij nog enige manier hebt om te overleven), scoop dan en begin aan het volgende leuke potje!

Shock-duals"Shock-duals" zijn landen à la Breeding Pool en Godless Shrine. Ze zijn "Shock-duals" genoemd vanwege de kaart Shock, die net als de Duals mogelijk 2 pijnpunten doet.

Soft-lockEen term vergelijkbaar met "Hard-lock", maar hier zijn er nog wel manieren te vinden om uit je situatie te komen.

Spot-removal"Spot-removal"; een term die goed past bij de voorbeelden gebruikt bij Removal. Doom Blade, Swords to Plowshares, etc.: allemaal prima voorbeelden van Spot-removal. Maar waarom Spot? "It removes on the spot..", oftewel: meteen. Let wel: Spot-removal is altijd targeted! Diabolic Edict is dus geen spot-removal!

Stompy"Stompy" staat beschreven als "supreme mana efficiency". Een leuke manier om dat te bereiken is het volgende: Tel de power/toughness van een creature bij elkaar op. Is de CMC de helft daarvan? Dan is het goed genoeg voor Stompy!

TopdeckEen "Topdeck" kent blijkbaar meer dan 1 defenitie. Het kan zijn dat je zonder kaarten in je hand zit en dus moet "topdecken" naar iets waarmee je verder kunt spelen (je wilt dus geen Swamp topdecken). Een 2e defenitie is het volgende: je staat er slecht voor. De enige kaart die je nog kan redden is een Tome Scour, maar je hebt er nog maar 2 in je deck zitten. Langzaam pak je de bovenste kaart van je deck af... .... het is een Tome Scour! Geweldige "Topdeck"!

Tuck"Tuck" is een term die vooral gebruikt wordt in EDH (Commander). Het wordt gebruikt om een bepaald soort kaart te illustreren: kaarten die de Commander van de tegenstander kunnen verstoppen. Hinder, Chaos Warp, Condemn, etc. De reden waarom ze zo goed werken? Je Commander kan alleen naar de Command zone op het moment dat hij sterft of exiled wordt. Het onderop je deck leggen hoort hier niet bij en dus ben je je Commander (zo goed als) kwijt.

Tutor"Tutors" zijn kaarten die andere kaarten opzoeken. De naam komt van de kaart Demonic Tutor af, wat voor velen de perfecte tutor is (zo goed dat hij zelfs gebanned en restricted is). Tegenwoordig heb je ook kaarten als Enlightened Tutor, Chord of Calling en Green Sun’s Zenith, maar ook kaarten als Harrow zijn "tutors", namelijk voor landjes!

Vanilla"Vanilla" is een term gebruikt voor creatures zonder abilities. Squire, Leatherback Baloth, Horned Turtle: allemaal "Vanilla"-creatures!

WeenieEen term gebruikt om een bepaalde speelstijl aan te geven. "Weenie"-decks spelen graag veel kleine creatures, om met de hulp daarvan te winnen. Het speelt snel, maar na een paar beurten is wel je hand leeg, wat nogal eens een probleem kan zijn voor Weenie-decks.

Dat was het weer!Dat was de In-game versie van de Termen-column! Mis je iets? Laat het weten en het komt er zo snel mogelijk in!

BinnenkortBinnenkort zal deel 2 van de Termen-column gepost worden, met als onderwerp: Out-game termen! Stay tuned!

Mvg, Crusifix!

 Reactie plaatsen

Reacties (15)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
10-2-2012 22:13:00
10-2-2012 22:23:00

Staat erin (& titel gefixt): mooie toevoeging!

13-2-2012 22:48:00

Blinken komt eigenlijk van Blinking spirit, niet zelfde ability maar wel zelfde doel. vaak wordt het ook wel flickeren genoemd naar de kaart Flicker.
Wat je hebt neergezet als mana screw, wordt meestal een color screw genoemd. Verder is "...on a stick" meestal een verwijzing naar een bepaalde spell die overgezet is naar een beestje, hoeft niet persé removal te zijn. Zo is Bog Witch een Dark Ritual on a stick.

Voor de rest goede en leerzame colum

14-2-2012 00:56:00

ik vind alleen je hard lock en soft lock voorbeelden nog wat vaag.
als of je onder een smokestack/ crucible niet uit kan komen

14-2-2012 01:04:00

Moeilijker dan menig ander lock, zeker als het snel gedaan wordt..

Het probleem bij termen is dat ze overal anders zijn. Het is net dialect. In de ene speelgroep wordt dit gebruikt, in een andere speelgroep weer dat.. Het is moeilijk afwegen :/

Maar natuurlijk zijn suggesties nog steeds gewenst, de column is er voor jullie!

14-2-2012 01:44:00

hard lock is een geflipte erayo met een arcane labatory. soft lock vind ik wasteland life from the loam.

14-2-2012 09:31:00

weet niet of het algemeen gebruikte term is maar bij ons wordt het begrip Tutor gebruikt voor vrijwel alle zoek kaarten. vernoemd naar bijvoorbeeld Demonic Tutor en menig andere kaart met tutor in de naam. Zo is Sylvan Scrying bijvoorbeeld een "land tutor", Fabricate een "artifact tutor" en Idyllic Tutor een "enchantment tutor"

14-2-2012 09:32:00

Prima suggestie, die komt er zoiezo in! Ik zal nog even kijken wat ik kan doen met de andere hierbovengenoemde suggesties..

14-2-2012 10:57:00

Spot-removal heeft nog een belangrijke eigenschap, namelijk dat het altijd targeted is. IE Diabolic Edict is geen spot removal.

15-2-2012 00:08:00

Ik haal die zwarte stipjes wel eens weg zo nu en dan op kaarten met witte randen. Valt ook onder spot removal neem ik aan.

15-2-2012 01:12:00

en kaarten als Sylvan Library
waar wil je die onder plaatsen?

15-2-2012 01:59:00

Ik denk dat die valt onder "Overpriced".

Connecten: Volgens mij is dat aanvallen en niet geblocked worden. Wordt vaak in het tournooiverslag hier gebruikt.
X-drop (waar X een natuurlijk getal is): Een kaart met converted manacost X, oftewel een kaart die je in beurt X kan spelen.
(Mana) Curve: De ideale flow om het spel mee te beginnen, dus in zoveel mogelijk beurten een kaart spelen die evenveel mana cost als het aantal beurten die je al gehad hebt. Of past deze term meer in het rijtje niet-ingame termen, omdat het vaak wordt gebruikt bij het deckbuilden?
Landdrop: Het spelen van een land uit je hand als hetgene wat je doorgaans een keer per beurt mag doen. Vaak een handige manier om het aantal tot nu toe gespeelde beurten bij te houden, zolang er geen landdrops gemist worden of er wordt gerampt.
French Vanilla: Een creature met precies een ability, die (vaak) met een keywordt wordt weergegeven. Air Elemental, War Mammoth
WoG, BoP, Top, Goyf, etc.: Wrath of God, Birds of Paradise, Sensei’s Divining Top, Tarmogoyf, etc.
Post-Wrath: De bordsituatie (kort) nadat er een mass-removal als Wrath of God is gespeeld.
Beer: Een 2/2 creature die 2 mana kost. In deze categorie zijn er ook Olifanten, Merfolk of the Pearl Trident, Gray Ogre, Hill Giant, Squire, Air Elemental, Wind Drake, Juzam Djinn en vast wel meer termen vernoemd naar klassieke creatures.

15-2-2012 08:19:00

Fixed!

Inderdaad, de curve is meer out-game dan daadwerkelijk in het spel, dus die komt in het volgende deel. Maar bedankt voor je input, heb er flink veel van in verwerkt!

20-2-2012 19:49:00

een beer kan ook 2/1 zijn (dingen als Kataki, War’s Wage en die nieuwe thraben-legend) etc worden hatebears genoemd}

Danny (38) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
3-3-2012 09:41:00

Fijn om alles zo overzichtelijk te hebben, thanks binnenkort even helemaal lezen. Enige waar ik me aan gestoord heb, bij wat ik heb gelezen, is dat er soms begrippen, die nog moeten worden uitgelegd, worden gebruikt onder andere begrippen. Dit is mij opgevallen bij:
Beer
Een "Beer" is een 2/2 creature met CMC 2. Afgeleid van Grizzly Bears, maar het creature hoeft niet persé vanilla te zijn.

Hoeft nie persé vanilla te zijn. Eh wat? Opzoeken moest dus. Eventueel kan daar staan: hoeft niet persé geen abilities te hebben. Alleen dan normaal Nederlands

En dan later bij vanilla: Denk bijvoorbeeld aan de genoemde beers. Dan heb je dat begrip al kunnen lezen en is het gelijk een soort van herhaling ter bevordering van het leren. Tenminste zo moet ik het aanpakken op stage met 1eof 2e klas brugpiepers en dat wordt vaak als prettig ervaren

Scroll: [boven|reacties|beneden]