Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

[COLUMN] Trade Secrets

Scroll: [boven|reacties|beneden]
11-12-2011 18:47:00

Hoe maak ik een effectief en succesvol CvsC topic
Een CvsC topic met veel activiteit en veel boden, dat is wat we allemaal wel willen toch? Helaas zie ik vrij vaak CvsC topics met alleen maar upjes. Op zich zonde en vaak heeft dit één oorzaak: Vraag en Aanbod komen niet bij elkaar. In het stuk hieronder zal ik proberen uiteen te zetten waar een goed (en succesvol) CvsC topic aan moet voldoen. En ook of CvsC wel de juiste keuze is of wellicht alleen een Gezocht of Aangeboden topic? Veel leesplezier!


De CvsC sectie hier op Nedermagic kun je zien als 1 grote markt. Iedereen heeft z'n eigen kraampje, sommige mooi en uitgebreid en andere simpel en kort. Iedere koopman schreeuwt om het hardst om z'n waar aan te prijzen (Upjes, maximaal 2 per dag) Maar wat maakt de ene marktkoopman beter dan de andere? Waarom is de ene zo door zijn kaarten in het topic heen, en waarom blijft een andere alleen schreeuwend (uppend) om aandacht achter?

Wat wil ik? Welke kaarten heb ik en welke wil ik graag hebben? Om te beginnen is het handig om je af te vragen wat je wilt, een gevarieerde vraag zorgt voor een gevarieerd aanbod. Zoek je maar 1 of 2 kaarten dan is een Gezocht topic misschien een beter idee dan een CvsC topic. Nadat je de kaarten die je graag wilt op een rijtje hebt, kijk daarna naar de kaarten die je daarvoor aanbiedt. Zorg voor een gevarieerd aanbod op het gebied van kleur, prijs en "leeftijd" (hiermee bedoel ik oudere series en nieuwere series). Kijk daarna kritisch of de gevraagde en aanboden kaarten met elkaar in verhouding staan. Als van de 10 kaarten die jij wilt er 5 (veel) duurder zijn dan de kaarten die je aanbiedt dan moet je je misschien gaan afvragen of het zinvol is om dat soort kaarten er neer te zetten. Mensen die over het algemeen op veilingen bieden zullen zelden of nooit (veel) duurdere kaarten bieden op 1 of meer aangeboden kaarten van een veiling.

Een voorbeeld: Jan biedt de volgende kaarten aan op een veiling (disclaimer: iedere overeenkomst met de werkelijkheid berust op puur toeval):
4 Sol Ring
4 Sphinx of the Steel Wind
2 Garruk Relentless
1 Liliana of the Veil
2 Geist of Saint Traft
1 Chandra, the Firebrand (Foil)
1 Jace, Memory Adept
2 Garruk, Primal Hunter
2 Koth of the Hammer
1 Tezzeret, Agent of Bolas

En hij is op zoek naar de volgende kaarten:
1 Underground Sea
1 Tropical Island
2 Force of Will
1 Moat

Op zich biedt Jan geen verkeerde kaarten aan, een aantal redelijk dure kaarten die in meer of mindere mate best wel gewild zijn. Echter hoeveel boden met wants gaat Jan op z'n veiling krijgen? Waarschijnlijk nul komma nul.

En nu zul je je afvragen waarom niemand biedt. De voornaamste reden is de kaarten die Jan aanbiedt en de kaarten die hij vraagt. Jan biedt op zich een aantal leuke kaarten aan, echter als je kijkt naar de prijzen van de kaarten die hij aanbiedt dan schommelt de duurste kaart tussen de 30 en de 35. De prijs van de goedkoopste kaart die Jan zoekt is ongeveer 50 euro (voor deze rating heb ik ApathyHouse gebruikt).
Mensen die bieden op een veiling, zullen over het algemeen bieden met kaarten van gelijke waarde of een aantal kaarten die bij elkaar een gelijke waarde hebben als de kaarten waar op geboden wordt. De kans dat een dure kaart geboden wordt op een veiling met veel kleine kaarten, is vrij klein. Ook zijn de kaarten die Jan aanbiedt ook vrij nieuw (allemaal Standard Legal) en de kaarten die Jan zoekt zijn allemaal zeer gewild in het Legacy formaat. Het nadeel van Standard Legal kaarten is dat bij rotatie (wanneer een Block niet meer Standard Legal is na het verschijnen van een nieuwe set in het najaar) de prijs redelijk hard daalt omdat de markt voor de desbetreffende kaarten een stuk kleiner is geworden (mensen die Standard spelen hoeven ze niet meer, dus is er minder vraag). Dit in tegenstelling tot de gewilde kaarten in het Legacy formaat waar de prijzen alleen maar stijgen.
En nu hoor ik jullie zeggen: "Ja maar, ja maar, Jelmer, we kunnen toch ook gewoon mazzel hebben en wel een bod met een dual op onze veiling krijgen?" Voor die mensen heb ik een even simpel als dodelijk antwoord: "Up".

Wie ruilt het? Wie wil mijn kaarten en wie heeft de kaarten die ik wil hebben?
De mensen die zich bezig houden met Magic zijn in een aantal groepen in te delen:
Casual spelers; waarschijnlijk verreweg de grootste groep op Nedermagic (en dus ook van je potentiele markt). Deze spelers zoeken kaarten voor hun decks om te spelen in hun vriendengroepen e.d. Vaak als deze spelers dure gewilde rares hebben zullen ze deze wegruilen voor meerdere kaarten waar ze wel wat aan hebben.
Toernooi spelers; deze zullen vaak graag de dure gewilde toernooi kaarten willen hebben en daar ook relatief veel en/of dure kaarten voor over hebben. Zij zullen daarentegen minder belang hebben om hun goede en dure kaarten te ruilen tegen kaarten die ze niet nodig hebben of tegen meerdere kaarten van mindere waarde.
Verzamelaars; in tegenstelling tot de toernooi- en casual spelers willen verzamelaars vaak kaarten die niemand anders wil puur om het feit dat ze deze nodig hebben voor het completeren van een set. Ook mensen die foils verzamelen, schaar ik even voor het gemak onder deze categorie omdat ze vaak meer waarde hechten aan een kaart omdat hij foil is en er daardoor ook extra moeite voor willen doen. Verzamelaars zul je vrij weinig op CvsC topics zien, zij werken voornamelijk met de Gezocht: en Aangeboden: topics.

ConclusieEn nu hoor ik je denken: "Ja maar ik heb geen dure kaarten maar ik wil ze wel? Hoe doe ik dat dan?" Dat is op zich niet zo heel moeilijk, sommige mensen hebben duals over, of trekken ze uit een Nederpack, en doen er verder niks mee. Zij zullen juist voor dat soort kaarten een CvsC topic openen, ga op zoek naar een topic waarin de dure kaart die jij graag wilt hebben wordt aangeboden, en bied met zo veel mogelijk wants. Als je geen of weinig wants hebt zou je ook nog kunnen proberen om met extra waarde die persoon te verleiden tot het accepteren van je bod. Het afgaan van Aangeboden topics op zoek naar de kaart die je zoekt is ook altijd een goed idee. Al met al genoeg mogelijkheden dacht ik zo.
Ook kun je proberen om i.p.v. 8 kaarten van 10 euro te willen ruilen voor een kaart van 80 euro, eerst een paar keer kaarten van 10 euro te ruilen tegen kaarten van 20 en of 30 euro, en daarna die kaarten te gebruiken voor een ruil met een kaart van 80 euro. Het kost misschien een paar extra postzegels en wat meer moeite maar het maakt je kans op succes wel wat groter

Enkele praktische tipsWat hieronderstaat is geenzins een eis of wat dan ook maar gewoon een opsomming van een aantal handige dingen die ik zou vermelden als ik een CvsC topic zou beginnen:

*Rating:
Niet iedereen maakt gebruik van de prijzen van Nedermagic als het gaat om het raten van voorstellen. Je hebt verschillende andere sites die veel gebruikt worden. Magictraders (MOTL) en de luie variant daarvan is Apathyhouse (lekker het systeem laten zoeken ipv zelf zoeken) beide baseren zich op de gemiddelde prijzen van Ebay.com (de Amerikaanse Ebay dus). Het is dus handig om in jouw CvsC topic te vermelden hoe jij de boden rate zodat daar geen misverstand over is en je mensen moet teleurstellen die denken je een heel interessant voorstel te doen en jij het voorstel helemaal niet interessant vindt.

*Card Grading:
Is de conditie van een kaart voor jou van belang of is het van belang voor de waarde van een kaart (dit geldt vooral voor oudere, duurdere kaarten), dan is het vermelden van een site met kaartgrades handig. Blackborder is een goede site hier voor met ook plaatjes ter vergelijking. Dit kan nare situaties voorkomen.

*Klokjes, Instants etc:
Sommige mensen nodigen mensen graag uit tot het doen van een extra goed bod. Dit proberen ze te doen met zogenaamde "klokjes", krijgen ze een interessant bod op een veiling, dan geven ze die persoon een klokje van bijvoorbeeld 24 uur, iedereen heeft daarna nog 24 uur de tijd om een beter bod te doen en daarna heeft de persoon van het bod met het klokje een deal. Instant betekend dat het bod te goed is om te weigeren en dat die persoon direct een deal heeft. Om een instant vragen komt overigens ook voor.

*Beschikbare tijd:
Niet iedereen zit 24/7 op NederMagic, sommige mensen hebben zelfs een leven buiten Magic (sommige ook niet, maar dat is weer wat anders). Als je een drukke baan hebt of tentamens o.i.d. meld dat dan in je veiling. Dit voorkomt dat mensen ongeduldig worden of bijvoorbeeld hun voorstel gaan intrekken.

Ten slotteAls je je verplaatst in de persoon met wie je wilt ruilen, is het maken van een goede (lees: succesvolle) veiling niet zo heel moeilijk. Stel je zelf de vraag, zou ik als ik de kaarten had die gevraagd worden, willen bieden op de aangeboden kaarten? Als je daar in zeg 80% van de gevallen ja op zou zeggen dan kun je er van uit gaan dat veiling een redelijk succes zal worden. En misschien is een CvsC topic wel helemaal niet iets voor jou, Vraag- en Aanbod Topics kunnen ook prima het gewenste resultaat opleveren. Hou het realistisch, en denk na over wat je wil en hoe je het wil bereiken en ook wie je wil bereiken. En vooral: doe het met plezier!

Groeten, Jelmer.

 Reactie plaatsen

Reacties (7)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
11-12-2011 18:57:00

Perfect! Mooi uitgelegd, goede voorbeelden gebruikt en duidelijk beschreven Een goede aanvulling voor het column-gedeelte!

Premium lid pi (93) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
12-12-2011 10:31:00

Een andere mogelijke reden dat een CvsC niet werkt is hoe specifiek er naar bepaalde kaarten gezocht wordt. In je voorbeeld worden er maar 3 verschillende kaarten gezocht, dus iedereen die niet 1 van die 3 kaarten over heeft is geen onderdeel van de doelgroep van de CvsC. Ongeacht de waarde van de kaarten is dit hier al snel ook een punt.

Ik zou dus altijd mijn wants in de CvsC heel ruim specificeren om mijn doelgroep groot te houden.

Misschien zijn er ook wel andere redenen waarom bepaalde CvsC's niet lopen.

12-12-2011 12:40:00

CvsC

Gaat tegenwoordig ook veel via PM's
misschien is dat ook meer een reden dat mensen daar minder kijken.

Interesant om te lezen.

12-12-2011 14:26:00

Maar dat zijn natuurlijk wel allemaal dingen die jezelf in de hand hebt.

Een realistische veiling, met realistische haves en wants.

Mensen in een veiling laten bieden (dus in een mssg terug antwoorden om hun voorstel in de veiling te posten, anders kun je net zo goed een Aan topic gebruiken) Het idee van een veiling is juist dat mensen tegen elkaar op gaan bieden op jou kaarten, en waardoor jij er de best mogelijke deal mee uit haalt.

En tuurlijk een veiling met 3 wants krijgt minder activiteit dan 1 met 30, maar het idee van het artikel was om in te gaan op wat een veiling tot een succes maakt of niet. En tuurlijk als jij maar 3 wants hebt en je wil een veiling opzetten mag het, maar ik zou het niet doen omdat de kans op succes gewoon klein is, ik zou gewoon lekker voor een AAN en GEZ topic gaan, en zelf zoeken.

12-12-2011 19:35:00

Een goed geschreven, informatieve column, die ook nog iets zinnigs zegt. Hulde!

14-12-2011 11:52:00

"Jan biedt op zich een aantal leuke kaarten aan, echter als je kijkt naar de prijzen van de kaarten die hij aanbiedt dan schommelt de duurste kaart tussen de 30 en de 35. De prijs van de goedkoopste kaart die Jan zoekt is ongeveer 50 euro (voor deze rating heb ik ApathyHouse gebruikt)."
Kan jan dan niet twee of meer kaarten aanbieden voor een van zijn wants? Of is CvsC bedoeld voor 1 kaart tegen 1 kaart deals?

14-12-2011 12:15:00

@Johannes.

Ja tuurlijk kan Jan wel 2 kaarten bieden voor 1 kaart, dat is het probleem ook niet

Er staat ook dat mensen bijna nooit 1 dure kaart bieden op meerdere kleine. Dit voorbeeld gaat om Jan die een veiling heeft met die kaarten. Je ziet zelden dat iemand bijvoorbeeld 1 dure kaart bied op 3 kaarten van ieder ongeveer 1/3 van de waarde.

Het omgekeerde komt idd veel vaker voor. Maar dan zal de jan uit het voorbeeld vaak 3 kaarten (wants) van de ander bieden tegen 1 dure kaart van de ander. En dit zal natuurlijk dan ook gebeuren in de veiling van de ander.

Daarmee is misschien de veiling van die ander een succes maar op de veiling van Jan gebeurt nog steeds geen drol

Scroll: [boven|reacties|beneden]