Tips

Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar

Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)

Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.

Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.

[COLUMN]"Do we have something in Common?"

Scroll: [boven|reacties|beneden]
2-3-2013 16:19:00



Welkom bij een nieuwe column waarbij ik een van mijn oude onderwerpen doe herleven! Na een aantal andere columns die over FNM's en Modern gingen, keer ik terug naar een onderwerp waar we allemaal mee te maken hebben. Juist ja, commons! In vorige zogehete "Waardering voor Commons-columns" beschreef ik enkele commonkaarten die toch eigenlijk best goed zijn om mee te spelen. Met de komst van het Innistrad-block en de terugkeer naar Ravnica werd het tijd om daaruit wat minder dure kaarten in het licht te zetten.

De commons

De kaartnaam spreekt eigenlijk voor zich. Geef Undying aan een beest van jouw keuze. Waarom staat deze kaart in de spotlight? Omdat je voor zwart voor maar een soort semicounter kaart in handen hebt. Removal op creatures wordt door deze kaart alleen maar aantrekkelijker. Mass removal en spot removal maakt voor deze kaart niet uit. Zelfs tegen Wrath of God werkt het lekker, aangezien het effect van de kaart iets heel anders is dan Regenerate! Daarnaast zorgt de Undying Evil ook nog eens dat het teruggekeerde creature sterker is en klaar om nog een pak slaag te geven.
De combinatie van één enkele mana en het feit dat het een Instant is, maakt dit een sterke kaart voor zowel bijvoorbeeld Standard, maar ook zelfs Commander. Voor decks die werken met sacrificen van beesten (zoals Jarad, Golgari Lich Lord) is het een perfecte kandidaat, maar denk ook aan leuke casual fun decks zoals mijn Drinker of Sorrow deck! Het is een heerlijke kaart die met bijna alle Enter-the-battlefield-beesten zeer sterk is. Denk bijvoorbeeld maar aan Thundermaw Hellkite, Disciple of Bolas, Restoration Angel of natuurlijk Thragtusk. Zelfs samen met Snapcaster Mage werkt het geweldig! Je vijand doet moeilijk om je creatures te killen en zweet omdat hij in de penarie zit, jij speelt gewoonweg deze. Ziet hij nooit aankomen .
- Toernooigehalte
– Commander
– Vervelendheid
– Peanut's Personal Potential



Keuzes zijn geweldig en ondanks dat deze kaart geen Charm met drie keuzes is, maakt het een perfecte sideboardkaart. Dat is dan ook meteen het nadeel van deze kaart, het is vooral een sideboardkaart… Desalniettemin brengt de Crushing Vines een aardig pack-a-punch met zich mee. Moeite met die vervelende Restoration Angels? Weer die Aurelia, the Warleader? Pesky vervelende Fog Banks of enge Griselbrands die het je leven zuur maken? Crushing Vines vermorzeld ze met plezier.
Maar niet alleen vliegende beesten worden aangepakt met de kaart. Chromatic Lantern, Grafdigger’s Cage, Trading Post of misschien wel Door to Nothingness worden allemaal weggehaald. In Modern kan het leuk werken tegen Swords of X and Y of Birthing Pod! In Commander is er meer dan genoeg weg te halen met deze kaart, maar dan zijn er weer andere kaarten die het werk veel beter doen. Kortom, een redelijke kaart die zeker het overwegen waard is, zelf gebruik ik hem ook 2x in mijn Standard deck in het sideboard. Artifact weg of een eng beest met Flying. Arme Millennial Gargoyle...
– Toernooigehalte (Sideboard)
– Commander
– Vervelendheid
– Peanut's Personal Potential



Toen ik deze kaart uit mijn booster haalde, moest ik echt even twee keer kijken; twee mana voor 3/2!? En ook nog eens een redelijke ability? Wauw… Ja, deze kaart is zeker een fantastische common die goed zijn werk doet. Daring Skyjek is een soort variatie van, maar wisselt toughness in voor een ability met Flying in plaats van First Strike. Wojek Halberdiers kan dan weer niet getarget worden door Crushing Vines, aha!
Zoek je aggressieve kaarten die lekker doorhakken, dan is deze common echt iets voor jou. Het feit dat het een Human is, kan voor Standard wat uitmaken gezien het daar barst van de Humandecks en Boros-Aggro. Soldier heeft momenteel in toernooien niet heel veel nut, maar de heerlijke casual decks zullen er vast een plekje voor hebben. Eerste wat in mij opkomt is Captain of the Watch. De Wojek is een kaart die me een Woolly Thoctar-feeling geeft, maar de "drawback" van is eigenlijk niks!
- Toernooigehalte
– Commander
– Vervelendheid
– Peanut's Personal Potential



Om in de trend te blijven van Undying Evil, is er hier nog zo'n kaartje waar je geweldige plays mee kan maken. Removal heeft met deze kaart geen zin en het targetten van meerdere beesten werkt door de Overload van slechts ook niet. De +0/+1 kan nog wel eens leuk zijn tijdens combat of tegen Volcanic Fallout/Pyroclasm-achtige kaarten. Maar ook Fiend Hunter en Oblivion Ring worden uit het spel gezet. Om over Detention Sphere maar te zwijgen.
Blauw bewijst maar weer eens met deze common dat het een nasty kleur is. Natuurlijk is Hexproof beter dan Shroud, aangezien jij nog wel spells kan spelen die je beesten moet targetten. Dus gooi al die Berserks (bij wijze van ) en Giant Growth maar op je creatures en gaan met die banaan! De Mizzium Skin heeft zelfs Doran-Potential.
Misschien is de kaart toch beter geschikt als een sideboard optie, want indien je tegenstander niet heel veel removal speelt, kan je misschien toch beter andere kaarten spelen zoals een simpele counter ala Dispel of iets dergelijks.
- Toernooigehalte
– Commander
– Vervelendheid
– Peanut's Personal Potential



In Return to Ravnica kregen we een kaart genaamd Dark Revenant. Op zich geen slechte kaart in een Draft, maar ik kan me niet heugen dat de kaart echt play heeft gezien. Mortus Strider lijkt een beetje op de vliegende Spirit, alleen heeft het bottig skelet geen flying en kost maar en komt met een kleine body. Toch fungeert deze kaart heel anders dan de andere. Ik denk gauw aan een Limited omgeving, waar deze kaart toch best een irritatie factor met zich mee brengt. Wat er zo leuk is aan de strijder, is dat hij terug naar je hand gaat in tegenstelling tot de Dark Revenant. Op deze manier blijf je wel nieuwe kaarten pakken en is het ondertussen een chumpblock-Bonanza!
Goed, het is geen permanente oplossing, klopt. Wel geeft het een mooie ondersteuning en kan diverse andere */1 beesten blocken (remember: ik heb het hier over een Draft/Sealed omgeving!). Denk aan Bellows Lizard, Foundry Street Denizen, Legion Loyalist weliswaar zonder Battalion of misschien zelfs Thrull Parasite. Dit zijn kaarten die ik ben tegengekomen tijdens Limited-formaten. Nog een andere coole combinatie, buiten Draft om, met de Mortus is Death Baron. Zo wil je maar al te graag blocken. Misschien is er iets leuks te bedenken met Reassembling Skeleton en Demon of Death’s Gate?
Grappig genoeg zie ik het geraamte nooit bij andere verschijnen tijdens het openen van boosters… En wel tientallen Gideon's. Zo zie je maar weer; voor een simpele common straalt Mortus Strider echte RARITY uit!
- Toernooigehalte
– Commander
– Vervelendheid
– Peanut's Personal Potential



Dit moet toch wel één van mijn favoriete kaarten zijn uit recente sets, naast de almachtige Pilgrim’s Eye natuurlijk. Voor slechts vier hele mana draw je lekker drie kaarten en gooi je iets verschrikkelijks onderop je deck. De kaart is een Sorcery en ik gok dat het daarom een niet heel intensief gespeelde kaart is, samengaand met het feit van de toch dure manacost van bovenin. Echter zijn er genoeg mensen die de kaart wél spelen en kan ik me herinneren dat hij tijdens een Standard/T2-FNM geweldig components had ge-amassed in een Defender Ramp deck met allerlei rare alternatieve wins zoals Door to Nothingness dat dan weer toegankelijk werd door Axebane Guardians en vele andere Defenders. De kaart werd mannelijk gewoonweg vier keer gespeeld. Jep, voor een niet Tier1 Standard deck is deze kaart zeer zeker een mooie toevoeging voor je deck, met vooral Control in de hoofdrol.
Zelfs in Commander is het een kaart waar je goed mee overweg kan. De blauwe drawkaart heeft overeenkomsten met See Beyond, Ideas Unbound, Concentrate en Vivisection, waarbij elke versie zijn voor- en nadelen heeft. De één speelt liever geen dubbel van de Concentrate in een tricolored deck, terwijl iemand anders juist een extra sacrifice optie wilt met Vivisection. Misschien zijn er nog rariteiten uit te halen met Hive Mind, Amass the Components, Tunnel Vision en Telepathy?
- Toernooigehalte
– Commander
– Vervelendheid
– Peanut's Personal Potential



Hela! Dit is geen common! Dat is een feit, maar toch wil ik deze kaart ook een momentje van je tijd gunnen. Wat schiet mij als eerste te binnen? Turn 1: Forest, Experiment One gevolgd op turn 2 met een Wasteland Viper, houd een geweldige blocker open en begin de Massacre met je 2/2 Experiment One. Echt removal wil je als tegenstander ook niet erop gooien, want het is maar een simpele 1/2. Early game een vervelend obstakel, late game een mooie combat truuk. Tegenwoordig worden er meer één-mana-en-hoger-dan-1/1-beesten geprint, met als topper Deathrite Shaman. Welke andere zijn dat dan vraag je? Nou Delver of Secrets, Cloudfin Raptor, Diregraf Ghoul, Dryad Militant, Duty-Bound Dead en Gravecrawler bijvoorbeeld. De één heeft wat meer werk nodig dan de ander, maar Wasteland Viper mag zeker niet in het rijtje ontbreken.
Nog een leuk extraatje van deze pittige adder is dat hij leuk speelt met Doran, the Siege Tower . En ik denk dat Snake Commander decks (met meestal Seshiro the Anointed) ook wel een plekje vrij kunnen maken voor deze knakker.
Vroeger was een Woodland Druid uniek. Nu is dat een beetje achterhaald, dunkt me. Geef ons maar Bloodrushende slangen.
- Toernooigehalte
– Commander
– Vervelendheid
– Peanut's Personal Potential

Blast from the pastHieronder heb ik ook nog een paar oudere commons bekeken en beschreven, omdat ik deze in de tussentijd ben tegengekomen of bij mezelf dacht bij het lezen: Jeetje, eigenlijk is deze kaart best insane. Lees snel verder!


Deze kaart was voor mij ook een naam waar ik nog nooit van gehoord had. Maar wat een geweldig effect heeft hij. Voor prevent je vier hele damage. Een soort omgekeerde Flames of the Blood Hand of misschien beter gezegd: Flame Javelin. Maar dat is nog niet alles, nee, Embolden gaat een stapje verder. Je mag kiezen wie en waar er geprevent wordt en dat maakt een groot verschil. Wil je vervelende tegenstander weer je beesten één voor één afschieten met Flames of the Firebrand? Dan zeg jij gewoon NEE en red je jouw beesten en/of je levenstotaal. Misschien prevent je zelfs enige schade dat wordt gedaan aan je Two Headed Giant-Wingman. De kaart wordt zelfs nog magnifieker door zijn goedkopere Flashback en doe je hetzelfde truukje nogmaals.
Embolden lijkt een beetje op Prismatic Strands of Moment’s Peace en zelfs een beetje op Folk Medicine of Lingering Souls vanwege de alternatieve of minder dure Flashback kost (Met uitzondering van de Moment’s Peace). Het prevent schade, net zoals de andere drie Flashbackers die in hetzelfde Block zaten. Lingering Souls is meer een indirecte preventie van schade in het geval van chumpblocken. De Souls is een wat breder inzetbare kaart dus veel meer overeenkomsten hebben ze niet.
Kortom, Embolden is een briljante common die, mits goed getimed, zelfs rode burndecks op afstand kan houden in zijn eentje. Of beter gezegd, een Foil playset natuurlijk.
- Toernooigehalte
– Commander
– Vervelendheid
– Peanut's Personal Potential



Lager dan 0/6 voor maar zonder rare fratsen krijg je ze bijna niet, bekijk dit maar eens. Deze muur is dan ook wel een echte hoge muur die zelfs tegen Flying niet uit zijn voegen barst. Tenminste, als het geen Sky Swallower is of iets dergelijks… Het is een Artifact wat betekend dat hij in elk deck kan. De ability om hem Reach te geven kost dan wel weer , dus dat is iets waar je rekening mee moet houden. De pittoreske Wall wordt een monster in…

Je raad het misschien al…

In een Doran, the Siege Tower Commander deck! Hoewel hij geen Treefolk is, is het toch wel een perfecte kandidaat voor de aparte ability die Doran heeft. Ik denk dat dit toch wel een van de beste Walls is voor twee mana of minder, naast Shield Sphere. Daar kan je zelfs allemaal vreemde combo's mee bedenken, dus die staat op #nummer 1.
Combo of niet, de Wall of Tanglecord is meer een Tangle-Record voor defensieve decks waar je in het begin van een game lastig doorheen komt. Gelukkig hebben wij die Crushing Vines.
- Toernooigehalte
– Commander
– Vervelendheid
– Peanut's Personal Potential



Deze kaart heeft zich meerdere malen bewezen in verschillende soorten decks. Vooral Commander is bij mij in trek dus heb ik meer ervaringen in dat Formaat, maar ik kan me voorstellen dat deze kaart zelfs in "normaal" Magic © is gebruikt voor toernooien. Als ik hierbij NederMagic Primal Growth intik bij het zoeken naar decks krijg ik deze lijst hier. Meerendeel is Commander. En dat klopt ook, want deze kaart is by far een hele mooie Staple voor Commander. Je kan voorzichtig één landje zoeken en speel je een ietwat duurdere Rampant Growth met het voordeel dat je land niet getapt is. Zijn Kicker maakt deze kaart nuts en fetched nog een basic land van welk type dan ook. Dat maakt deze kaart ook meteen geschikt voor een tricolored deck of een omnicolored deck (that's right, dan speel je ), want je zoekt precies wat je nodig hebt. Khalni Garden of een Tukatongue Thallid zijn leuke keuzes, maar wil je wat radicaler aan de slag dan gebruik je de sacrifice met Gravecrawler, Boneyard Wurm/Lord of Extinction of Mortivore om ze zo nog groter te maken. Er zijn teveel nuttige keuzes voor deze kaart om er voordeel uit te halen. Bedenk ze zelf maar eens!
- Toernooigehalte
– Commander
– Vervelendheid
– Peanut's Personal Potential

Done…Dat brengt ons tot het einde van deze "Waardering voor Commons-column". Ik hoop dat je ervan genoten hebt en dat je zelf ook eens nagaat welke commons je eigenlijk best wel ziet zitten. Misschien kan je de vorige waardering-teksten een keertje nalezen, wellicht heb je die gemist . Laat het vooral weten, ook aan andere, welke commons je gaaf vind en vooral waarom. Desnoods probeer je zelf dingen uit in je deck. Wie weet wat voor leuke ervaringen er op zich zitten te wachten? Ik ben in ieder geval klaar met deze column, laat als je wilt een reactie achter als je het gelezen hebt en of dit beter bevalt dan andere columns die ik geschreven heb. Dan weet ik wat ik moet doen voor een volgende column. Tot een volgende keer!

Peanut

 Reactie plaatsen

Reacties (20)

Scroll: [boven|reacties|beneden]
2-3-2013 16:53:00

wel grappig dat je allemaal kaarten die ik nog nooit in een toernooideck gezien heb met 3 sterren beoordeeld voor toernooigehalte. behalve mizzium skin dan die wordt wel gespeeld.

2-3-2013 16:56:00

Hm, ja het is meer een rating voor het algemeen, of je er uberhaupt iets aan hebt in een eventueel toernooitje. Ik zeg geen Pro Tours enzo hoor, dat snap ik Denk aan een FNM lokaal, waar je ook toernooitjes speelt.

Edit: Maar ik zie dat ik er bij eentje een teveel heb gedaan inderdaad. Sst, niks zeggen

2-3-2013 18:43:00

Leuk, common-waardeer-colums!
Maar je hebt wel twee kansen gemist om War Falcon te benoemen. Ten eerste als 1-drop die dikker is dan 1/1, en ten tweede als Soldier. Ik heb in ieder geval mijn playset Captain of the Watchs volgeruild voor een War Falcon deck.

2-3-2013 18:53:00

Ik vind je redenatie bij de wasteland viper een beetje krom. Waarom zou je tegenstander geen removal spelen erop? Het hele doel van removal is dat je makkelijk voor weinig mana een voor een kan ruilen. Als de viper voorkomt dat ik met mijn juzam djinn kan aanvallen gaat er meteen een Murder op hoor.

2-3-2013 19:01:00

@Johannes, klopt dat is inderdaad ook een erg coole 2/1-er. Leuk dat je die er even bij haalt!

@Erwin, ik snap je punt en als het moet dan moet het, maar zelf heb ik altijd het gevoel dat je een hele Murder dan "maar" voor een 1/2-tje ruilt. Zo zonde van een harde killspell die makkelijk een 6/6 velt, snappie? Tuurlijk als je de viper kan weghalen om zo iets door te laten komen dan zou ik dat ook doen. Maar ja, ik denk dat dat meer een subjectieve argumentatie is indeed. Bedankt voor je kritische blik!

2-3-2013 22:06:00

Leuk om te zien dat je jezelf weer wat meer richt op onderwerpen die beter bij jou als schrijver passen. Ik heb toch nog wat aandachtspuntjes en je moet maar zien wat je hiermee doen wilt :

- Je werkt volgens een systeem waarbij je de (un)commons rate op een 4-tal punten. Toernooigehalte / Commander (potentieel) / Vervelendheid en PPP. Ik mis hier een uitleg van wat ieder punt inhoudt. Waar let jij op bij het punt ''Vervelendheid''? Waarop is dit gebaseerd? Probeer een antwoord te geven op die vragen bij ieder punt en dan wordt het de lezer een stuk helderder allemaal.
- Het lijken me sowieso vier punten die - nu in ieder geval - allemaal voor erg subjectieve zaken staan, namelijk voor hoe jij een kaart ervaart/inschat. Daarom lijkt het 4e punt, PPP, me vrij overbodig. Je schat de kaarten namelijk al in naar jouw idee van het potentieel dat deze hebben. Je zou hier eventueel iets van ''totale oordeel'' van kunnen maken.
- Als je naar de aandachtspunten kijkt die ik op je vorige column gepost heb, dan wil ik er hier nog 2 van onderstrepen. Ten eerste let op je taalgebruik. Je maakt soms gebruik van moeilijke woorden die soms niet eens in de juiste context gebruikt worden. Houdt het gewoon simpel, dat leest veel prettiger.
- Daarnaast is het handig om je - op het punt ''Toernooi (potentieel)'' - in te lezen op de juiste achtergrond informatie. Helemaal leuk zouden voorbeelden zijn van decklijsten waarin bepaalde kaarten gespeeld werden!

Goed, niet zo'n flinke post als de vorige maar hopelijk biedt het je wel wat om over na te denken

3-3-2013 15:04:00

Nice, bedankt! TJa, het subjectieve gedeelte van de/mijn columns neemt soms inderdaad de leiding. Een volgende keer zal ik zeker wat meer uitleg geven over de rating maar ook bij de uitleg van de kaart. Meer inzicht, om het zo te zeggen.

4-3-2013 23:16:00

Leuke column! Recent met vriendengroep begonnen aan ''pauper'' EDH. Erg Leuk, iedereen kiest een uncommon creature als commander met voor de rest common (!) kaarten. Erg leuk en aan te raden ook. Speel zelf Izzet Guildmage als commander

5-3-2013 14:23:00

Dat is inderdaad best wel cool. Zelf heb ik ook zoiets geprobeerd met een vriend, met een Rare als General, maar de rest common en 5 uncommons. Echter kwam het niet echt van de grond, maar dat geeft niet Bedankt voor je reactie!

Rob (7) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
5-3-2013 20:57:00

hey,

ik vind het leuk en informatief, maar 1 tipje en 1 opmerking.Dat PPP vind ik persoonlijk overbodig, dat is slechts mijn mening, ik denk dat er ook wel mensen zijn die het waarderen. Dan de tip probeer niet je rating aan het eind te doen eronder, maar geef die midden in de tekst. Voorbeeld: "Pesky vervelende Fog Banks of enge Griselbrands die het je leven zuur maken? Crushing Vines vermorzeld ze met plezier." Daarom vind ik dat Crushing Vines een toernooi waardering van 4 punten krijgt.

Misschien kan je er wat mee, ik geef ook maar een optie.Ik hoop ook dat je er iets mee kan. Het is niet vervelend bedoeld , en ik snap het concept. Verder had ik er niks op aan te merken!

Mvg,
Rob

5-3-2013 21:37:00

Ja, dat is een mooie toevoeging. Bedankt voor je nuttige info!

Rob (7) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
5-3-2013 23:17:00

haha astu ^.^
Keep on going, omdat je echt een leuke schrijfstijl hebt.

8-3-2013 15:42:00

Mooi, een column over commons. Daar wordt veel te weinig over geschreven/nagedacht. Voor mij is het een sport om met zo goedkoop mogelijke decks een goed resultaat te halen. Commons zijn daar een belangrijk onderdeel van.

Nu we het toch over common appreciation hebben. Ik loop al langer rond met een idee. Ik zou erg graag, als daar animo voor is eens in de zoveel tijd (al is het maar een keer per kwartaal) een raar soort toernooi spelen. Ik kan me van vroeger herinneren dat dat de leukste waren om te spelen. Denk aan "butt-decks", "butt-draft" (dat klinkt een beetje raar, maar gewoon een stapel slechte kaarten bij elkaar en daarmee draften) en natuurlijk commons only! Lijkt mij in ieder geval erg leuk.

Ik wou ook nog wat over de column zelf zeggen, maar ik zie dat het gras me voor de voeten is weggemaaid. Ik zeg dus alleen: Blijf bij jezelf en probeer het niet te mooi te zeggen. Gevoel voor taal heb je, dat kan ik zien, maar oefening baart kunst. Als je niet zeker bent of je iets op een bepaalde manier kunt zeggen, laat dan iemand anders proeflezen voordat je het post.

Hmm, da's toch een heel verhaal. Nah ja, doe je ding! Meer (un)common appreciation in de toekomst alsjeblieft!

Zie je vanavond.

8-3-2013 16:57:00

Bedankt voor je input. Ik ga mijn best doen voor volgende columns!

12-3-2013 19:08:00

Ik up deze nog eens voordat mijn volgende column wordt gelanceerd!

Danny (38) Offline Profiel Stuur persoonlijk bericht
12-3-2013 19:10:00

WAAR WAAR WAAR!!!! Ben benieuwd

24-3-2013 14:50:00

Gasp, ik heb Mortus strider nu gewoon FOIL!

3-4-2013 19:25:00

Leuke column alleen een beetje jammer van die Woodland Druid was uniek opmerking... Rime Dryad zou toch bij iedereen bekend moeten zijn zou ik denken?

3-4-2013 19:42:00

Dank je, tja, die had ik ook kunnen noemen, maar die was wel HEEL oud

18-7-2014 16:34:00

Even een opmerking over het stukje over Mortus Strider

"Peanut"
Grappig genoeg zie ik het geraamte nooit bij andere verschijnen tijdens het openen van boosters…

"Mortus Strider"
Dimir's best agents hide from death itself.

Moet jij ons nog iets vertellen Peanut?

Scroll: [boven|reacties|beneden]