Meest gebruikte links
Actieve topics
Laatste kaartcommentaar
Spoilers
Innistrad Crimson Vow
Crimson Vow Commander
Innistrad Midnight Hunt
Midnight Hunt Commander
Adventures in the Forgotten Realms (AFR)
Commander Forgotten Realms (AFC)
Modern Horizons 2 (MH2)
Modern Horizons 1 Timeshifts (H1R)
Strixhaven (STX)
Strixhaven Mystical Archive (STA)
Commander 2021 (C21)
Alle spoilers zijn te maken in de catalogus en staan met linkjes op de winkel homepage.
Verkoop of ruil je overtollige kaarten aan Nedermagic via onze dynamische inkooplijst of vraag per email een bod op je gehele collectie.
Goedendag NederMagic,
Column nummer vier alweer! We gaan er meteen mee aan de slag. Commander is in de laatste paar maanden erg populair geworden, dit is soms ook te merken in sommige prijzen van bepaalde kaarten die veel gebruikt worden in Commander. Dit werd benadrukt door de vijf Commander decks die Wizards of the Coast uitbracht een tijdje terug. Ook ik heb mij geïnteresseerd in dit casual format, ook al voordat het geboost werd. Ondertussen heb ik zes Commander decks, waarvan drie wat meer aandacht van mij hebben gekregen. Daarom ben ik ook van mening dat een echt goed en leuk EDH ontstaat door middel van een goed uitgewerkt en doordacht concept. Ik zal hieronder proberen uit leggen waarom ik het juist op deze manier het leukste vind
EDH is het leukst als jouw decks passen bij jouw speelgroep. Ze mogen best aan de sterke kant zijn, dan win je wat vaker, maar het moet niet zo zijn dat ze op anderen overkomen alsof jij onverslaanbaar bent. In sommige groepen zal geen enkele kaart een probleem vormen en in andere is het nodig om zelfs kaarten die in 99% van de gevallen niet te goed zijn te vermijden omdat je nou juist net die 1% tegen bent gekomen.
Ik merk zelf bijvoorbeeld dat decks die goed maar niet te goed zijn in mijn normale groep bij andere spelers makkelijk veel te goed of juist veel te slecht zijn. Hetzelfde soort mismatch zie ik ook bij andere spelers en niet iedereen lijkt zich bewust van dit effect. Wat heel belangrijk is om te realiseren is dat niet iedereen hetzelfde leuk vind als jij!
Dit betekent dat je bij een eerste potje misschien niet je beurt 4-5 combo deck wilt pakken, misschien zelfs dat je uberhaupt nooit combo decks wil pakken met vreemden. Aan de andere kant denk ik dat het spelen van dure of goede kaarten geen indicatie mag zijn voor of iemand het juiste deck voor deze groep spelers heeft gekozen, of voor dat die persoon wel of niet creatief is of goed is in het bouwen van zijn decks. Wel gebruik ik de gespeelde kaarten vaak als indicatie voor hoe erg ik de speler en/of het deck moet vrezen, iemand met goede/dure kaarten is vaak een ervaren speler en geduchte tegenstander.
Momenteel heb ik de 5 precons altijd bij me om te spelen met groepen die minder extreem zijn of als ik eens zin in een uitdaging heb, mijn normale decks voor mijn eigen groep en de meeste mensen die ik tegen kom en ik ben druk bezig om een deck te maken op competitief niveau voor die spelers die puur spelen om zo snel en efficient mogelijk te winnen. Dit laatste deck zal me ook de mogelijkheid geven om spelers die overduidelijk een verkeerde inschatting maken kwa deckkeuze voor de groep uit het potje te kunnen knikkeren (waarna ik zelf ook op zal geven en die persoon voor 1 op 1 uit zal dagen).
Mijn decks vallen denk ik aan de goede en dure kant van de schaal, maar zijn niet extreem. Ik speel best wat 'staples' als die logisch zijn voor mijn deck, maar vind synergie belangrijker. Over mijn meest recente deck, Lyzolda, heb ik 3 artikelen geschreven over het bouwen, wijzigen en spelen. Over mijn eerste deck, Mayael, bestaat een forum topic van bijna 70 pagina's lang aan discussie op de officiele EDH forums. Mijn andere decks krijgen vergelijkbare aandacht, hoewel minder duidelijk online. Als er een 'staple' in mijn deck zit is dat in ieder geval niet synoniem voor ondoordacht en mee lopen met de kudde en ik denk dat dat voor veel anderen ook op gaat.
Wat ik vooral aan wil geven, net als Erwin eerder, is dat EDH voor iedereen anders is en dat je beter kunt proberen je aan te passen aan anderen dan proberen hun jouw mening er over op te leggen. Als jij lol hebt en de anderen hun lol niet verpest voldoe je volgens mij aan de visie van de mensen die EDH beheren als formaat, ongeacht wat je dan precies wel of niet speelt.
Boris slaat de spijker op zijn kop:
"en dat is denk ik het allerbelangrijkste, nl. dat alle medespelers aan elkaar gewaagd zijn en dat het leuk blijft."
In mijn ogen is dat exact waar het om gaat: als ik tegen Erwin speel, allebei met een deck vol bommen is dat hartstikke spannend en skill intensief voor ons beiden en hebben we het reuze naar ons zin. Omdat die decks allebei vol met bommen zitten, doen ze niet voor elkaar onder en waar we beurt 5 wins maken tegen minder getweakte decks, kunnen onze onderlinge matches rustig wel dat uur duren omdat het powerlevel wel gelijk is.
Wanneer andere mensen gaan lopen zeuren over powerlevels van andere mensen hun deck, is mijn reactie dat ze moeten stoppen met zeuren en die energie beter kunnen gebruiken om hun eigen deck beter te maken. Daar hoeven mensen (vanuit hun eigen persoonlijke opvatting) natuurlijk niks mee te doen, maar je hoeft ook niet tegen ons te zeuren dat onze decks " te sterk" zijn.
''om hun eigen deck beter te maken.''
En hoe doe je dat dan? Door dure kaarten in je deck te proppen? Dan worden die decks juist saaier omdat ze op elkaar gaan lijken. Die kaarten hebben niets voor niets zo'n hoog prijskaartje, namelijk omdat er veel vraag naar is. Wanneer veel mensen zo'n kaart willen om te spelen, betekent het dus dat ze in veel decks terecht zullen komen waardoor de kans groot is dat je ze tegen komt.
Persoonlijk vind ik het erg leuk wanneer decks goed van elkaar verschillen en op originele/thematische wijze in elkaar gezet zijn. Ik kan mij er ook wel vinden dat je naar tegenstanders moet zoeken die deze mening delen omdat je dan aan elkaar gewaagd bent, ik blijf alleen van mening dat EDH een stuk leuker zou zijn als men eens zou proberen wat origineler uit de hoek te komen i.p.v. te spelen wat het beste is. Daar worden de potjes ook een stuk boeiender door, in tegenstelling tot het weer een Sword of Light and Shadow op een Grave Titan langs zien komen in iemand zijn Doran, the Siege Tower EDH...
Goede kaarten zijn niet per definitie duur. Zie Mana Vault, Sol Ring. Of Skyshroud Claim bijvoorbeeld, die zou ook in elk groen deck moeten. Kijk eens rond in de catalogus van Nedermagic voor EDH staples
Ik denk dat je vooral de juiste configuratie van acceleratie, carddraw en wincondities moet hebben voor een sterk deck.
Zo heb ik nog nooit de kaart Well of Knowledge ergens gezien, maar die kaart kan echt zo de nuts zijn!
Je deck beter maken hoeft niet nodig te zijn. Gewoon de rest opjutten om die ander als eerste te slopen, is ook een tactiek die bij EDH past.